Biozačin

Biozačin

Vlastiti bio začin možete veoma jednostavno napraviti od osušenog organskog povrća i organskih začinskih biljaka.
U prodavnicama zdrave hrane možete kupiti organsko sušeno povrće i osušene zelene začine. Usitnite ih u multi praktiku ili avanu, pomešajte sa solju i dobićete potpuno bezbedan začin - bez aditiva i veštačkih boja.

biozačinDobra i sigurna kombinacija je:

Sastojci:
1 šolja suve organske šargarepe
1 šolja suvog organskog korena peršuna
½ šolje suvog organskog korena celera
½ šolje suvog organskog krompira
1 šolja suvog organskog lista peršuna
1/3 šolje veoma sitnog organskog kukuruznog griza
½ šolje soli
1 kašičica organske kurkume

Priprema:
Usitnjene sastojke pomešajte i čuvajte u staklenoj tegli. Svakog meseca pripremite novu količinu začina.
Budite potpuno slobodni, kombinujte povrće i začine koje volite i u količinama koje su vam potrebne za mesec dana. 

Biozačin 2

Sastojci:
300 g organske šargarepe
1 kom srednje veličine organski praziluk
1 kom srednje veličine organski celer sa lišćem
1 kom srednje veličine organski peršun sa lišćem
1 kom srednje veličine organski paštrnak
1 manji komorač
250 g soli
1 kašičica organske kurkume  

Priprema:
Odvojite listiće i sitno ih iseckajte na dasci, čvrste delove sameljite u multi praktiku, pomešajte sa listićima i solju, sipajte u staklene tegle i stavite u frižider, gde može stajati oko dva meseca.
Bio-začin koristimo vodeći računa da ne dodajemo so jelu koje spremamo - obično je dovoljno slano od samog začina. Biozačin možete pripremati i svakodnevno, tada nema potrebe za većom količinom soli i uvek možemo napraviti kombinaciju povrća po sopstvenom izboru.

Slatko od jagoda i rabarbare

Slatko od jagoda i rabarbare

Slatko od jagoda i rabarbareSastojci:
5o g organske rabarbare
50 g organskih jagoda
1 kg organskog šećera

Priprema:
Stabljike rabarbare oljuštiti iseći na kockice uvaljati u šećer i kuvati dok ne odmekne, oprane i prosušene jagode dodati i kuvati dok se slatko ne zgusne uz stalno mešanje. U suve teglice sipati toplo slatko i staviti u rernu na 90 stepeni oko pola sata. Hermetički zatvoriti teglice.

 

 

Kompot od šljiva i jabuka

Kompot od šljiva i jabuka

Kompot od šljiva i jabukaSastojci:
500 g organskih jabuka
500 ml vode
40 g organskog trščanog šećera
2 cm organskog vanil štapića
½ organskog limuna
Štapić organskog cimeta

Priprema:
Jabuke operite, oljuštite i iseckajte na kriške. Izvadite im semenke, a kriške stavite u kipuću vodu.
Dodajte šećer, limun isečen na kolutiće, štapić cimeta, komadić štapića vanile i kuvajte 10-15 minuta.
Kompot od jabuka poslužite rashlađen.
Zimi, umesto svežih, možemo napraviti kompot od suvih šljiva.

Kolačići bez pečenja

Kolačići bez pečenja

Kolačići bez pečenjaSastojci:
2 zrele organske banane,
1/2 velike šolje organskih pšeničnih klica
1 kašičica organskog tan-a,
1 kašičica organskog ječmenog slada,
2 kašičice organskog kakao praha

Priprema:
Izgnječite banane viljuškom, umešajte klice i izradite masu. Formirajte kolačiće i ukrasite na sledeći način: pomešajte tan, ječmeni slad i kakao sa vrlo malo vode, razmutite, dea dobijeni čokoladni preliv. Prelijte preko kolačića. Završite ukrašavanje kolutićima banane.

 

 

Slatki lasi

Slatki lasiSlatki lasi

Sastojci:
3 dela vode / kuvati vodu 10 minuta i ohladiti je na sobnu temperaturu /
1 deo organskog  jogurta, najbolje sveže pripremljenog kod kuće
organskog trščanog šećera po ukusu
organske ružine vodice po ukusu
organski kardamom u prahu po ukusu

Priprema: Pomešajte vodu i jogurt, ujednačite napitak, a zatim dodajte redom ostale začine i dobro promešajte.

Lasi

LasiLasi

Lasi, lagan i hranjiv napitak, pravi se od jogurta razblaženog prokuvanom vodom, prethodno ohlađenom na sobnu temperaturu. Uz dodatak  začina, dobićete sladak ili slan lasi, pa ako vam je jogurt pretežak, možete uživati u lasiju. Napitak je veoma dobar za varenje i pije se nakon ručka ili između obroka, za okrepljenje i kao poslastica. Uzima se uvek sveže pripremljen, sobne temperature.

 

 

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira

Čaj od đumbiraSastojci:
Za dve osobe
500 ml vode
3 kolutića svežeg organskog đumbira, ili po ukusu
2 filter kesice organskog zelenog čaja/nane
Možete probati i varijantu samo sa organski đumbirom 

Priprema:
Vodu kuvajte 10 minuta od momenta kada proključa, a zatim dodajte kolutiće đumbira i kuvajte od 5 do 10 minuta, skinite sa vatre i posle 2 minuta stavite kesice čaja. Izvadite ih nakon 5 minuta.
Ovaj čaj je izvrstan topli napitak zimi, jer đumbir pojačava cirkulaciju, zagreva i poboljšava varenje, a varijanta sa nanom prija leti jer nana deluje rashlađujuće.

Čokoladni menta čaj

Čokoladni menta čajČokoladni menta čaj

Sastojci:
(za dve osobe)
 400 ml organskog mleka
 2 prstohvata organskog čaja od mente ili dve filter kesice
4 kašike organske  čokolade izrendane ili otopljene

Priprema:
Prokuvati mleko, skloniti sa vatre dodati mentu i poklopiti . Nakon 5 minuta čaj procediti. U šoljice sipati čokoladu, preliti je vrućim čajem i promešati. Ako čaj pijete prohlađen, otopite čokoladu.

 

Gi, ghi, maslo

Gi

gi-ghićmaslo

Gi / ghi / je pročišćeni maslac ili u našem narodu poznat kao maslo. Jednom pripremljeni gi može dugo da se održi, pa kada ga pravimo za sebe možemo odmah uzeti 1 kg organskog maslaca.

U posudu / koja je najmanje tri puta veća od zapremine koju zauzima maslac / stavimo maslac i polako topimo do tačke vrenja, a zatim ringlu smanjimo na najnižu temperaturu i ostavimo da se lagano kuva.Važno je da se previše ne odvajamo od šporeta, da nam masa ne izgori.
Kada prestane da se stvara pena, a gi postane zlatno proziran i počne da miriše na sveže pripremljene kokice, procedimo ga kroz cedku sa gazom i ulijemo u staklenu teglu.
Kada se ohladi, zatvorimo teglu i odložimo do upotrebe. Gi koristimo umesto ulja, za kuvanje, dinstanje i prženje.
Možemo ga koristiti i kao ukusan, hranjiv namaz. Tanko namažemo hleb ili tost gijem, pospemo proprženim susamom, dodamo svež sir, rotkvice, paradajz, sitno seckane listove bosiljka, peršuna…

Laki doručak od ražanih pahuljica

Laki doručak od ražanih pahuljica

Laki doručak od ražanih pahuljicaSastojci:
3 kašike organskih ražanih pahuljica
2 kašike organskog griza od belog kukuruza
prstohvat soli
1 kašika organskog suvog grožđa
2 organske suve smokve
2 organske urme

Priprema:
Na tihoj vatri skuvati ražane pahuljice i griz od belog kukuruza, dodati malo soli. Iseckati smokve i urme. U skuvanu kašu dodati suvo grožđe, urme i smokve dobro izmešati i servirati za doručak.