Organic Express

Plavi patlidžan

Plavi patlidžan

Plavi patlidžanSastojci:
4-5 plava ili bela organska patlidžana
250 g organskog luka
1 kg svežeg organskog paradajza ili organskog pelata
100 g organskih zelenih maslina
50 g organskog kapara
1 ljuta organska papričica
2 stabljike organskog celera
100 ml ulja (mešavina organskog maslinovog i organskog suncokretovog ulja)
3 kašike organskog jabukovog sirćeta
so po ukusu 
1kašika organskog šećera
organski bosiljak (sveži ili sušeni)
1 kašika biozačina

Priprema:
Patlidžane isecite na manje kocke, posolite ih i ostavite neka odstoje najmanje pola sata.
U veliku tavu ili vok stavite deo ulja i naseckani luk, kratko ga propržite i dinstajte. Dodajte iseckani paradajz i nastavite dinstanje dok se umak ne zgusne.
Patlidžane isperite vrućom vodom, ocedite ih i dobro osušite, pa ih propržite u posebnoj tavi na preostalom ulju. Dodajte stabljike celera koje ste iseckali na komadiće i sve zajedno još kratko propržite.
Patlidžane zatim s celerom umešajte u umak od paradajza. Dodajte iseckane masline, oprani i ocieđeni kapar i biozačin. Sve izmešajte i lagano dinstajte još oko 5 minuta. Pospite šećerom, dodajte sirće i sitno naseckanu ljutu papričicu.
Nakon nekoliko minuta ugasite vatru, dodajte sveži bosiljak i jelo pokrijte poklopcem. Poslužite kao predjelo s brusketama.