Organic Express

Gi, ghi, maslo

Gi

gi-ghićmaslo

Gi / ghi / je pročišćeni maslac ili u našem narodu poznat kao maslo. Jednom pripremljeni gi može dugo da se održi, pa kada ga pravimo za sebe možemo odmah uzeti 1 kg organskog maslaca.

U posudu / koja je najmanje tri puta veća od zapremine koju zauzima maslac / stavimo maslac i polako topimo do tačke vrenja, a zatim ringlu smanjimo na najnižu temperaturu i ostavimo da se lagano kuva.Važno je da se previše ne odvajamo od šporeta, da nam masa ne izgori.
Kada prestane da se stvara pena, a gi postane zlatno proziran i počne da miriše na sveže pripremljene kokice, procedimo ga kroz cedku sa gazom i ulijemo u staklenu teglu.
Kada se ohladi, zatvorimo teglu i odložimo do upotrebe. Gi koristimo umesto ulja, za kuvanje, dinstanje i prženje.
Možemo ga koristiti i kao ukusan, hranjiv namaz. Tanko namažemo hleb ili tost gijem, pospemo proprženim susamom, dodamo svež sir, rotkvice, paradajz, sitno seckane listove bosiljka, peršuna…