Organic Express

Salata sa kuvanom raži

Salata sa kuvanom raži

Salata sa kuvanom ražiSastojci:
100 g organske raži
2 šake organskog matovilca
1 organski luk
3 češnja organskog belog luka
10 organskih zelenih maslina
2 organska paradajza
3 organska čeri paradajza crvena
3 organska čeri paradajza žuta
50 g organskih špargli
so po ukusu
organski biber mleveni
4 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Veče pre kuvanja raž potopiti da nabubri. Skuvati raž u razmeri 1:2, poklopiti i ostaviti sa se ohladi. Dobro oprati špargle i marinirati ih. U skuvanu raž umešati maslinke, matovilec, na režnjeve isečen paradajz, sitni iseckan luk i beli luk, čeri /ako je krupniji od višnje raseći ga na pola/, špargle, so, biber, maslinovo ulje. Sve lagano izmešati i poslužiti.

Špagete sa pestom genoveze

Špagete sa pestom genoveze

Špagete sa pestom genovezeSastojci:
400 g organskih špageta  br. 3
10-20 g organskog  maslaca
Za pesto genovese:
30-40 g organskog  svežeg bosiljka
40 g organskih pinjola ili organskih oraha
40 g izrendanog organskog parmezana 
40 g izrendanog omiljenog tvrdog  organskog  sira
3 češnja organskog belog luka
100 ml organskog maslinovog ulja
so po ukusu

Priprema:
Uvek prvo počnite sa spremanjem pesta ili nekog drugog nadeva, tempirajući vreme tako da u istom momentu završite kuvanje i testenine i nadeva.
U multipraktik stavite naseckani bosiljak, pinjole, izrendane sireve, iseckani beli luk i oko 50 ml maslinovog ulja. Mešavinu usitnite, a zatim dodajte preostalo ulje, so i sve zajedno još malo izmešajte.
Pripremljeni pesto stavite u staklenu teglicu.
Špagete skuvajte u posoljenoj kipućoj vodi i ocedite.
U široj tavi otopite maslac, dodajte 2-3 kašike pesta i zajedno kratko izmešajte.
Možete ostaviti vodu u kojoj se kuvala testenina, dodati malo soka od organskog paradajza, jedan češanj iseckanog organskog belog luka, malo organskog prosa ili kus kusa , iseckanog lista organskog  peršuna. Dobićete vrlo ukusnu čorbicu koju možete u slast pojesti posle špageta.
Špagete poslužite uvek tople, a po želji, možete posuti izrendanim parmezanom ili nekim drugim tvrdim sirom
Pesto genovese možete pripremiti u većoj količini. U frižideru može stajati oko dve nedelje. S pestom možete pripremiti i njoke ili bilo koju drugu testeninu.

Špagete na kineski način

Špagete na kineski način

Špagete na kineski načinSastojci:
200 g tanjih organskih špageta br. 3
200 g organskih šampinjona
2 češnja organskog belog luka
100 g organske šargarepe
200 g organskih tikvica
200 g organskog praziluka
100 g organskog spanaća
100 ml organskog ulja susamovog ili maslinovog
100 ml organskog tamari sosa
1 kašičica organskog đumbira
1 kašičica biozačina

Priprema:
Povrće očistite, operite i ocedite. Praziluk i tikvice naseckajte na tanke rezance, a šampinjone na listiće. Beli luk, šargarepu naseckajte na rezance i blanširajte.
Špagete skuvajte ( ali ne do kraja) u neposoljenoj vodi, ocedite ih i ostavite na toplo mesto.
U voku ili dubljem tiganju zagrejte ulje kratko propržite beli luk i šargarepu pa ih istresite na špagete.
U istu posudu dodajte malo ulja, propržite praziluk i tikvice pa ih istresite na špagete. Pripremu ponovite sa španaćem i šampinjonima.
Na kraju dodajte đumbir, tamari sos i biozačin, promešajte, pa vratite u posudu ili vok. Pripremljeno povrće i špagete lagano izmešajte i kratko zagrejte.

Klice od pšenice

Klice od pšenice

Klice od pšeniceSastojci:
100 g organske pšenice
1 tegla koja mora biti najmanje tri puta veća od zapremine nabubrelih semenki
1 gaza
1 gumica

Priprema:
Pažljivo preberati semenke, dobro operati. Voda mora diti potpuno bistra kod zadnjeg ispiranja. Seme prebaciti u teglu, sipati vodu. Teglu prekriti gazom i pričvrstiti gumicom i odložiti na mračno mesto. Semenke namakati najmanje 12 sati. Ponovo dobro isprati semenke, okrenuti naopačke teglu da se sva voda ocedi i vratiti teglu u normalan položaj. Semenke ispirati što češće, pogotovu leti, kada su temperature visoke /najmanje 3 – 4 puta; kad god prođete pored njih možete ih isprati /. Nakon otprilike 72 sata, klice su spremne za upotrebu.
Ispiranje je veoma važno da bi se održala vlažnost semenki, obezbedila dovoljna količina kiseonika i da bi se sprečio razvoj gljivica kojima toplota i vlaga veoma pogoduju. Pre upotrebe proklijalo seme treba držati nekoliko sati na svetlom mestu, kako bi pozelenelo. Sunčeva svetlost pomaže da se formira hlorofil.  Ovako pripremljene klice možete koristiti sirove ili marinirane i jedu se zajedno sa zrnom.  Klice pšenice se jedu kada je klica otprilike veličine semen,a a to je trećeg dana. Mogu se samleti i dodati supama varivima…
Za pripremanje klica koristite uvek samo žitarice  iz organske proizvodnje.

Napitak od pšenice

Napitak od pšenice

Napitak od pšeniceSastojci:
2 dl  organske pšenice
1 tegla od 1 l
1 gaza
1 gumica za povezivanje tegle

Priprema:
Dobro operite pšenicu, stavite je u teglu, sipajte tri šolje vode i ostavite da stoji 48 sati. Tečnost odlijte u tamnu staklenu bocu i odložite u frižider. Napitak je nastao fermetacijom vode i pšenice, veoma je bogat vitaminima  i treba ga što pre popiti. Možete ga koristiti i za neka kraća kuvanja. Semenke pšenice možete koristiti samo tri puta. Drugi put nalijte isto tri šolje vode, ali već nakon 24 sata procedite tečnost. Posle trećeg puta, semenke bacite. Ukus tečnosti usled fermentacije podseća na bozu - možete ga prilagoditi sebi dodavanjem začina, limunovog soka ili meda...
Za ovakve napitke koristite samo pšenicu iz organske proizvodnje. Leti, kada su jako visoke temperature, nađite neko hladne mesto na kome ćete čuvati teglu sa vodom i pšenicom

Pšenica sa krompirom i blitvom

Pšenica sa krompirom i blitvom

Pšenica sa krompirom i blitvomSastojci:
100 g organske pšenice
6 organskih krompira
2 veze organske blitve
4 češnja organskog belog luka
1 veza organskog peršun lista
4 kašike organskog maslinovog ulja
biozačin po ukusu
mleveni organski biber

Priprema:
Veče pre kuvanja, pšenicu dobro oprati i naliti vodom da nabubri. Skuvati je na tihoj vatri, skinuti sa vatre, ušuškati i ostaviti da se dokuva i prohladi. Krompir obariti u slanoj vodi. Zagrejati maslinovo ulje dodati iseckani beli luk, propržiti dok ne otpusti miris, dodati na rezance iseckanu blitvu i kratko prodinstati. Skloniti sa vatrei dodati: kuvanu pšenicu, biozačin po ukusu, biber po ukusu, iseckani list peršuna, krompir i sve lagano izmešati. Poslužiti kao kompletno jelo uz salatu od krastavaca.

Ćufte od prosa

Ćufte od prosa

Ćufte od prosaSastojci:
½ šoljice skuvanog organskog prosa
1 vezica organskog lista peršuna
2 kašike organskog integralnog susama
1 kašičica organske aleve paprika
prstohvat čilija
biozačin po ukusu
crni organski mleveni biber
2 češnja belog organskog luka
1 glavica organskog luka

Priprema:
Sitno iseckati beli luk i luk, dodati proso, alevu paprika, malo čilija ako volimo ljuto, iseckani list peršuna, isprženi susam, mleveni biber, biozačin i dobro izmesiti. Ostaviti 15 minuta da se sastojci prožmu, formirati finije tanke ćuftice, nežno ih uvaljati u neko organsko integralno brašno /uvek je dobro  ćufte uvaljati u brašno da se ne lepe/ i pržiti na organskom kokosovom ulju ili u rerni, na 180 stepeni, par minuta na jednu pa na drugu stranu, tako da dobiju zlatastu boju. Poslužiti uz čušpajz od tikvica i šopsku salatu.

Ćufte od pirinča


Ćufte od pirinča

Ćufte od pirinčaSastojci:
1 šolja skuvanog organskog pirinča
biozačin po ukusu
organski mleveni biber po ukusu
1 veza organskog lista peršuna
3 kašike samlevenog pečenog organskog integralnog susama

Priprema:
Za ćufte možemo koristiti pirinač koji nam je preostao ili ga namenski skuvati u razmeri 1:2 . U ohlađeni pirinač dodati biozačin, biber, susam i sitno naseckani peršun. Masu dobro izmesiti i ostaviti oko pola sata. Formirati tanke ćuftice i ipržiti ih na kokosovom ulju par minuta sa jedne i par minuta sa druge strane - dok ne dobiju finu zlatastu boju.

Rižoto sa patison tikvicama

Rižoto sa patison tikvicama

Rižoto sa patison tikvicamaSastojci:
3 češnja organskog belog luka
2 srednje organske šargarepe
1 srednji beli organski patison
1 srednji organski žuti patison
1 šolja organskog slatkog pirinča
1 organski luk
biozačin po ukusu
1 veza organskog lista peršuna
1 veza organskog bosiljka
biber mleveni organski 
1 kašika soka od organskog limuna
2-3 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Dobro operate pirinač skuvajte u razmeri 1:2. U voku zagrejte malinovo ulje, malo propržite luk, dodajte iseckanu šargarepu  /možete je seckati na kolutiće, štapiće, kockice/.., dobro operite patison tikvice, zajedno sa korom, isecite na kriške, sjedinite i prodinstajte par minuta.
 Dodajte skuvani pirinač, biozačin, biber, prodinstajte još par minuta, skinite sa vatre, dodajte sok od limuna i iseckane listiće peršuna i bosiljka, izmešajte.
 Poslužite sa nekom omiljenom sezonskom salatom.

Milanski rižoto

Milanski rižoto

Sastojci: milanski rižoto
400 g organskog pirinča okruglog zrna
1 glavica organskog luka
100 g organskog maslaca
1,5 l vode
2 vegetarijanske organske kocke za supu
2 kašičice biozačina
150 ml organskog vina
1 kašičica organskog šafrana u prahu
50 g narendanog organskog parmezana

Priprema:
U kipuću vodu stavite kocke za supu i kuvajte oko 5 minuta.
Na otopljenom maslacu kratko ispržite naseckani luk i lagano ga dinstajte, dodajući supu.
Dodajte oprani pirinač, kratko ga propržite i dinstajte lagano dodajući supu.
Pred kraj dinstanja dodajte vino, biozačin i šafran, a zatim parmezan.
Milanski rižoto poslužite uz svežu sezonsku salatu.