Organic Express

Kari od kupusa

Kari od kupusa

Kari od kupusaSastojci:
1 glavica organskog kupusa
8 kašika rastopljenog organskog maslaca ili organskog maslinovog ulja
1 kašičica iseckane ljute organske paprika
1 iseckana mesnata organska crvena paprika
½  kašičice organske kurkume
1 kašičica organskog kumina u zrnu
biozačin ili so po ukusu

Priprema:
Kupus dobro operemo pod mlazom vode, isečemo ga na tanke kriške. U dublju tavu ili vok stavimo maslac ili ulje, ugrejemo i propržimo papriku, kurkumu, kumin u zrnu, dodamo kupus i dinstamo desetak minuta, skinemo sa vatre, poklopimo. Poslužimo nakon nekoliko minuta.

Čorbica od slatkog kupusa

Čorbica od slatkog kupusa

Čorbica od slatkog kupusaSastojci:
1 glavica mladog organskog kupusa
1 glavica organskog luka
3 češnja belog organskog luka
3 mlade organske šargarepe
2 organska krompira
1 organski paradajz
biozačin ili so po ukusu
mleveni organski biber
½ kašičice organske aleve paprika
2 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Kupus oprati pod mlazom vode iseckati ga na kockice, iseckati luk, šargarepu, krompir, dodati vodu, biozačin i zajedno kuvati 20 minuta.
U malu šerpicu zagrejati ulje dodati iseckani beli luk, biber, alevu papriku, kratko propržiti , sjediniti sa kupusom i kuvati još desetak minuta. Paradajz oprati, prepoloviti , izrendati i dodati kupusu.
Poslužiti kao glavno jelo.

Salata od slatkog krompira

Salata od slatkog krompira

Salata od slatkog krompiraSastojci:
½ kg organskog slatkog krompira
2 glavice organskog luka
3 češnja organskog belog luka
1 veza organskog lista peršuna
so po ukusu
mleveni organski biber po ukusu
1dl organske pavlake

Priprema:
Slatki krompir očistiti i skuvati u slanoj vodi. Beli luk istucati u avanu, luk iseći na kolutove, a krompir na listiće. 
Pavlaku izmutiti, dodati biber, iseckani peršun, beli luk, luk, slatki krompir, sve lagano izmešati, prohladiti u frižideru i poslužiti.

Salatu od slatkog krompira možete praviti i od sirovog slatkog krompira. Dobro ga operite, oljuštite i sitno narendajte, sve ostalo ponovite. Možete ga začiniti i umakom koji najviše volite.

Kari od krompira

Kari od krompira

kari od krompiraSastojci:
1 kg organskog krompira
1 glavica organskog luka
3 češnja organskog belog luka
1 list organskog lorbera
miks mlevenog organskog bibera po ukusu, crveni, crni, beli, zeleni
1 kašika mlevenog organskog korijandera
1 kašika mlevenog organskog kumina
4 – 5 zrnaca organskog grčkog semena
1 kašika izrendanog organskog đumbira
1/3 kašičice organske kurkume
1/3 kašičice organske aleve paprika
1/3 kašičice iseckane sveže organske ljute papričice ako volimo ljuto
biozačin po ukusu
1 vezica organskog lista peršuna
1 vezica organske mirođe
3 kašike organskog maslinovog ulja
1 dl organske pavlake

Priprema:
Krompir oljuštiti, oprati, iseckati na kockice staviti da se kuva. Dodati sitno naseckani luk, lorber, biozačin. Kada je krompir kuvan skloniti sa vatre.
Uzeti malu šerpicu zagrejati ulje i dodati: biber, korijander, kumin, grčko seme, đumbir, kurkumu, alevu paprika, sitno iseckanu ljutu paprika i sve malo propržiti toliko da začini otpuste mirise. Dodati kuvanom krompiru i zajedno kuvati još 10 minuta.
Za to vreme izraditi pavlaku u nju dodati iseckanu mirođiju i peršun list, dodati krompiru i dobro izmešati. Poslužiti sa ćuftama od organskog pirinča i salatom od organskog paradajza.
U našem slučaju možemo uzeti malu tacnicu i na nju staviti sve začine, redom, da neki ne zaboravimo.
Ja uvek volim da koristim začine u zrnu i da ih pre upotrebe sameljem u avanu.

Mladi krompir sa mirođijom i pešun listom

Mladi krompir sa mirođijom i pešun listom

mladi krompir sa mirođijom i peršunovim listomSastojci:   
1 kg mladog organskog krompira
1 vezica organske mirođe
1 vezica organskog lista peršuna
3 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Mladi krompir dobro oprati, obariti u slanoj vodi i odvojiti od ljuskica.
Zagrejati ulje, i nežno provući iseckanu mirođiju i peršun list, toliko da otpuste miris, a zatim dodati obareni krompir i sve dobro izmešati.
Poslužiti toplo uz krastavac salatu.

 

Laka čorbica sa krastavcima

Laka čorbica sa krastavcima

Laka čorbica sa krastavcimaSastojci:
2 organska krastavca
1 gavica organskog luka
3 češnja organskog belog luka
1 vežica organske mirođe
1 vezica organskog lista peršuna
Mleveni miks organskog bibera: crveni, crni, zeleni
1 dl organske pavlake ili milerama
2 kašike otopljenog organskog maslaca ili organskog maslinovog ulja
½ vegetarijanske organske kocke za supu ili so po ukusu
1 režanj organskog svežeg đumbira

Priprema:                                       
Na rastopljenom maslacu prodinstati luk, dodati 1 litar vode, na kockice iseckani oljušteni krastavac, biber, ½ kocke za supu, režanj đumbira i na tihoj vatri kuvati oko 15 minuta.
Izraditi pavlaku, dodati iseckanu mirođiju , list peršuna i izmešati sa gotovom čorbicom.

Krastavac salata

Krastavac salata

krastavac salataSastojci:
3 organska krastavca
1 vezica organske mirođe
2 češnja organskog belog luka
mleveni organski biber po ukusu
so po ukusu
1 dl organskog milerama ili kisele pavlake

Priprema:
Krastavac dobro operemo, oljuštimo, naseckamo na tanke kolutiće, posolimo.  
Izradimo mileram, dodamo  iseckani beli luk, mirođiju, biber i sjedinimo sa krastavcem. Rashladimo i poslužimo.

Tzatziki

Tzatziki

TzatzikiSastojci:
3 organska  krastavca
5 češnja organskog belog luka
1 veza organske mirođe
mleveni beli biber po ukusu
so po ukusu
½ l organskog jogurta ili milerama
2 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Krastavce oljuštiti i izrendati na krupno rende, posoliti i ostaviti da puste vodu.
Iz krastavaca iscediti vodu , dodati beli luk i sitno iseckanu mirođiju, ulje, jogurt /mileram/ i beli biber. Sve lagano promešati i staviti u frižider da se prohladi. Poslužiti.

Ćufte sa kačkavaljem, koprivom i sočivom

Ćufte sa kačkavaljem, koprivom i sočivom

Ćufte sa kačkavaljem, koprivom i sočivomSastojci:
2 šake listova organske koprive
½ šoljice skuvanog organskog sočiva
parčence organskog kačkavalja
biozačin po ukusu
crni organski mleveni biber
3 češnja belog organskog luka
1 glavica organskog luka

Priprema:
Listove koprive kratko izblanširati i sitno iseckati, izrendati kačkavalj, beli luk i luk, dodati sočivo /možemo ga izblendati/, mleveni biber, biozačin i dobro izmesiti. Ostaviti 15 minuta da se sastojci prožmu, formirati finije tanke ćuftice, nežno ih uvaljati u neko organsko integralno brašno /uvek je dobro ćufte uvaljati u brašno da se ne lepe/ i pržiti na organskom kokosovom ulju ili u rerni, na 180 stepeni, par minuta na jednu pa na drugu stranu - da dobiju zlatastu boju. Poslužiti uz neko fino varivo i salatu.

Ovaj recept možete praviti sa bilo kojim povrćem: koprivom, blitvom, spanaćem, keljom, karfiolom,brokolem, raštanom, lobodom, šargarepom, krompirom…
Možete koristiti bilo koju mahunarku ili žitaricu umesto sočiva. 

Krem supa od koprive

Krem supa od koprive

Krem supa od kopriveSastojci:
Uvek koristimo mlade vrhove organske koprive sa 6 – 8 listića.
300 g organske koprive
100 g organskog krompira
2 organske šargarepe
3 češnja organskog belog luka
2 organska luka
organski biber u zrnu po ukusu
biozačin po ukusu
2 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Zagrejati ulje, prodinstati sitno iseckani luk i beli luk, dodati krompir isečen na kockice, šargarepu, biozačin. Skuvani krompir i šargarepu izblendati i dodajti biber i sitno iseckanu koprivu. Kuvati par minuta. Supu možete poslužiti i sa organskom pavlakom.