Organic Express

Štapići od kelerabe

Štapići od kelerabe

štapići od kelerabeSastojci:
3 srednje veoma mlade organske kelerabe
2 kašike organskog kokosovog ulja
1 vezica organskog lista peršuna
biozačin ili so po ukusu
1 kašičica mlevenog organskog bibera
1/3 kašičice sitno seckane organske ljute paprike, ako volite ljuto 

Priprema:
Kelerabu oljuštiti, iseći na finije tanke štapiće, uvaljati u začine i na vrućem ulju pržiti dok ne dobiju nežnu zlatnu boju. Posuti iseckanim listom peršuna.
Poslužiti uz neko mešano povrće i salatu.

 

 

 

Prolećna krem supa od kelerabe

Prolećna krem supa od kelerabe

Prolećna krem supa od kelerabeSastojci:
3 srednje veoma mlade organske kelerabe
2 mlada organska krompira
2 mlade organske šargarepe
1 vezica organske mirođe
1 vezica organskog lista peršuna
biozačin ili so po ukusu
mleveni miks organskog bibera: crveni, crni, zeleni
1 kolutić organskog svežeg đumbira
2 kašike otopljenog organskog maslaca
¼ kašičice organske kurkume

Priprema:
Kelerabu i krompir oljuštiti i naseckati na kockice. U lonac sipati 1 ½ l vode dodati povrće, biozačin, đumbir i kuvati 15 minuta, izmiksati.
Šargarepu izrendati i propržiti na maslacu, dodati biber i kurkumu, sjediniti i prokuvati još par minuta. Skinuti sa vatre, dodati iseckanu mirođiju i list peršuna.
Po želji dodati organski mileram i par kapi soka od organskog limuna.

Kelj sa krompirom i šparglama

Kelj sa krompirom i šparglama

kelj sa krompirom i šparglamaSastojci:
1 mladi organski kelj
1 pakovanje mladih organskih špargli
200 g organskog mladog krompira
3 kašike organskog maslinovog ulja
biozačin ili so po ukusu
1 veza mladog organskog belog luka
1 veza organskog lista peršuna
miks organskog mlevenog bibera, crni, crveni, zeleni

Priprema:
U slanoj vodi skuvati krompir. Zagrejati maslinovo ulje, dodati iseckani beli luk, špargle i na rezance isečeni kelj, dinstati na tihoj vatri desetak minuta, dodati kuvani krompir, biozačin, biber, iseckani peršunov list dobro izmešati i prodinstati još oko dva minuta.
 Poslužiti uz organsko ovče kiselo mleko. Po ukusu, možemo dodati par kapi soka organskog limuna.

Salata od kelja

Salata od kelja

salata od keljaSastojci:
1 srednji mladi organski kelj
2 kašike organskog jabukovog sirćeta
1 kašičica soli
1 kašičica organskog meda
3 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Odvojti listove, dodro ih oprati i blanširati nekoliko minuta. Napraviti najjednostavniji preliv za salatu. U šolju staviti so, med, sirće, razblažiti vodom, preliti preko listova kelja izmešati i na kraju dodati maslinovo ulje. Ako su listovi veliki, možemo ih iseckati. Salati možemo dodati organski luk i beli luk, sveži organski paradajz, kuvani organski kukuruz, organske rotkvice, sve što mislimo da će nam prijati.

Pire od karfiola

Pire od karfiola

pire od karfiolaSastojci:
1 srednji organski karfiol
50 gr organskog maslaca
1 dl organske pavlake ili milerama
mlevenog bibera po ukusu
so po ukusu

Priprema:
Karfiol razdvojiti na cvetiće,  /koristiti i stabljikice/, dobro oprati pod mlazom vode i skuvati u slanoj vodi. Karfiol izblendati i u još vrelu masu dodati maslac, a zatim pavlaku, biber i soli po ukusu. Mikserom dobro izraditi pire i poslužiti kao prilog.

 

Pečeni karfiol

Pečeni karfiol

pečeni karfiolSastojci:
1 srednja glavica organskog karfiola
80 gr organskog maslaca
1 kašika organskog kumina u zrnu
biozačin ili so po ukusu
1 veza organskog lista peršuna

Priprema:
Dobro oprati karfiol i odvojiti cvetiće otprilike iste veličine. Stabljikice takođe koristimo - sitno ih naseckati.
Na tihoj vatri rastopiti maslac, dodati kumin u zrnu i blago ga ispržiti da pusti miris.
Dodati cvetiće karfiola, stabljikice, biozačin, sve lagano pržiti vodeći računa da ne zagori. Vatra neka bude umerena i s vremena na vreme promešati.
Karfiol je gotov nakon 10 minuta, skinite ga sa vatre, pospite iseckanim listom peršuna poklopite.
Posle par minuta poslužite kao prilog i uz neku dobru salatu.
 

Grašak sa kikirikijem

Grašak sa kikirikijem

grašak sa kikirikijemSastojci:
½ kg mladog organskog graška
1 dl oljuštenog organskog kikirikija
3 kašike organskog gia ili parče organskog putera
prstohvat organske asafoetide
1 kašikica mlevenog organskog korijandera
prstohvat organskog čilija (ako volimo ljuto) ili slatke aleve paprike
½ kašičice mlevenog organskog crnog biber
prstohvat organskog mlevenog cimeta
1/3 kašičice organske kurkume
1 vezica organskog lista peršuna
biozačin ili so po ukusu

Priprema:
Zagrejemo gi ili puter, dodamo asafoetidu koju možemo zameniti iseckanim organskim belim lukom, zatim kikiriki i pržimo ga do zlataste boje, dodamo grašak i lagano izmešamo.
Dodamo biozačin i sve ostale začine, sve dobro promešamo i dinstamo dok se grašak ne skuva. Poslužiti kao prilog.

Gusto varivo od graška

Gusto varivo od graška

varivo od graškaSastojci:
500 g mladog organskog graška
1 veća glavica organskog luka
2 čaše vode
1 češanj organskog belog luka
1 manja vezica organske mirođe
1 manja veza organskog lista peršuna
2 kašike organskog maslinovog ulja
1 kašikica biozačina ili soli po ukusu

Priprema:
Sitno iseckamo crni luk i prodinstamo, dodamo grašak i nalijemo vodom.
Kad je grašak skuvan dodamo sitno iseckan beli luk, biozačin i kuvamo na tihoj vatri dok voda potpuno ne uvri. Dodamo naseckanu mirođiju i list peršuna, te promešamo.
Po želji, možemo začiniti organskim mileramom.
Serviramo kao prilog.

Dinstani dajkon

Dinstani dajkon

dinstani dajkonSastojci:
1 organski srednji koren dajkona sa lišćem
2 organske šargarepe
1 mali organski brokoli
biozačin po ukusu
mleveni organski biber po ukusu
4 kašike organskog maslinovog ulja
1 veza organskog lista peršuna

Priprema:
Zagrejati ulje, kratko prodinstati šargarepu iseckanu na kockice, dodati na cvetiće odvojeni brokoli i na kolutove iseckani dajkon, biozačin, mleveni biber, dinstati 15 minuta uz povremeno mešanje. Iseckati lišće dajkona i dinstati par minuta. Skloniti sa vatre dodati iseckani list peršuna i poslužiti.

Lagana dajkon salata

Lagana dajkon salata

dajkon salataSastojci:
1 organski dajkon srednje veličine
1 organska šargarepa
1 kašika iseckanog organskog lista peršuna
2 kašike organskog maslinovog ulja
1 kašika soka od organskog limuna
1 kašičica organskog livadskog meda
soli po ukusu

Priprema:
Dobro oprati dajkon i šargarepu, izrendati, dodati kašičicu meda, sok od limuna, soli po ukusu, sve dobro izmešati i preliti maslinovim uljem. Posuti listom peršuna.