Organic Express

Varivo od čičoke

Varivo od čičoke

Sastojci:
100g organske čičoke
2 organske šargarepe
3 češnja organskog belog luka
4 kašike organskog maslinovog ulja
biozačin ili so po ukusu
mleveni organski biber
1 veza organskog lista peršuna
½ kašičice kurkume

Priprema:
Čičoke dobro oprati, oljuštiti,  iseckati na sitne listiće. Zagrejati ulje, propržiti beli luk tek toliko da otpusti miris, dodati na kolutiće iseckanu šargarepu i prodinstati 5 minuta a zatim dodati čičoku. Na laganoj vatri dinstati sve 15 minuta. Dodati biozačin, biber i kurkumu. Dinstati još oko 5 minuta. Skinuti sa vatre, posuti iseckanim listom peršuna, poklopiti. Poslužiti kao prilog.

Salata od čičoke

Salata od čičoke

Sastojci:
50 g organske čičoke
1 srednji organski luk
3 češnja organskog  belog luka
3 kašike organskog maslinovog ulja
1 kašičica organskog livadskog meda
1 kašičica soli
3 kašike organskog jabukovog sirćeta
1 veza organskog lista peršuna

Priprema:
Čičoku dobro operite i skuvajte u posoljenoj vodi. Kada se prohladi, oljuštite i dodajte preliv, na kolutove isečen luk, sitno iseckani beli luk,  dobro izmešajte i pospite iseckanim listom peršuna i poslužite.
Klasični preliv za salate: Pomešajte so, med, jabukovo sirće, malo vode / vodom regulišemo kiselost/, maslinovo ulje, dobro izmućkajte i dodajte salati.
Salata od čičoke odlično ide i uz sve druge prelive, pa je uvek možete začiniti po svom nahođenju. Isprobajte i odaberite ono što vam najviše prija. Salatu možete praviti i od sveže čičoke. Prvo je oljuštite, izrendajte ili sitno naseckajte. Prepustite se avanturi i salati dajte vaš pečat.

Sok od cvekle

Sok od cvekle

sok od cvekleSastojci:
1 kg mlade organske cvekle
1 kg mlade organske šargarepe
1 kg sočnih organskih jabuka
organskog meda po ukusu
2 organska limuna - sok

Priprema:
Dobro operite i oljuštite cveklu, šargarepu, jabuku, dodajte sok limuna, med i ostavite par sati da stoji na hladnom mestu. Procedite kroz sterilnu gazu. Sok je odličan za prolećno pročišćenje i oporavak organizma. Možete ga piti i bez sladila.



Salata od celera i jabuka

Salata od celera i jabuka

salata od celera i jabukaSastojci:
1 sočna organska jabuka
1 veća glavica organskog celera
1 glavica organskog luka
1 kašika organskog lista peršuna
1 kašika organskog maslinovog ulja
250 ml organskog milerama
2 kašike soka od organskog limuna
1 kašika organskog meda
malo soli

Priprema:
Sitno izrendati jabuku sa korom, celer, luk i preliti sokom od limuna, dodati so, ulje, mileram i peršun list. Sve lagano izmešati i sveže servirati. 

Čips od celera

Čips od celera

čips od celeraSastojci:
3 srednja organska celera
Ulje od organskog kokosa
So po ukusu

Priprema:
Celer oljuštiti, iseći na veoma tanke listiće i pržiti na kokosovom ulju
nekoliko minuta, dok ne dobe nežnu, zlatnu boju. Čips staviti u rešetkastu  posudu ili na salvet da se ulje iscedi. Posoliti po ukusu i poslužiti.

 

 

Pečena bundeva

Pečena bundeva

pečena bundevaSastojci:
1 kriška organske bele bundeve
1 kriška organske tamburica ili muskatne bundeve
1 kriška organske hokaido bundeve
/Možete koristiti i samo jednu vrstu bundeve, ali neka uvek bude iz organske proizvodnje…/
biozačin po ukusu
mleveni organski biber po ukusu /možete koristiti i miks bibera, crveni, crni, zeleni, beli /
4 kašike organskog maslinovog ulja
nekoliko listova sveže žalfe
1 šaka organskog timijana
1 mahuna organskog kardamoma
2 cm organske vanile
1 veza organskog lista peršuna
malo tucane ljute organske paprika

Priprema:
Uzmite dublju činiju i pomešajte: maslinovo ulje, sveže mleveni biber, biozačin, listove žalfe, timijan, otvorite mahunu kardamoma, izvadite tamne semenke, rasecite delić šipke vanile, tucanu papriku. Bundevu isecite na krupne kockice /hokaido bundevu uvek spremajte sa korom koja ima fantastičan ukus /, bogato natopite mešavinom ulja i začina, sve stavite u srednje dubok pleh, zaštitite folijom. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite 30 minuta. Skinite foliju, ostavite bundevu da se peče još nekoliko minuta - da porumeni, pospite iseckanim peršunovim listom i poslužite.

Krem čorba sa hokaido bundevom

Krem čorba sa hokaido bundevom

supa, čorba hokaido bundeva

Hokaido bundeve se pripremaju sa korom koju treba samo dobro oprati; ona joj daje poseban ukus koji podseća na pečeni kesten.

Sastojci:
1 manja organska hokaido bundeva
2 organska  krompira
2 organska luka
3 češnja belog organskog luka
2 organske šargarepice
1,5 l vode
soli po ukusu ili biozačin
mleveni ili u zrnu organski biber po ukusu
1 veza organskog lista peršuna
2 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Operite hokaido bundevu, očistite od koštica i narežite na kockice zajedno sa korom.
Oljuštite krompir i narežite ga na kockice, očistite šargarepu i iseckajte.
Luk očistite, naseckajte i stavite na vruće ulje i prodinstajte,dodajte bundevu, krompir i šargarepu pa sipjte vodu, biozačin i kuvajte na tihoj vatri.
Vruću čorbu izblendajte, dodajte biber i iseckani list pršuna.
Ako je čorba malo gušća dodajte vodu, prokuvajte, začinite biberom i iseckanim peršunom.

Brokoli za pet minuta

Brokoli za pet minuta

brokoliSastojci:
2 srednja organska brokolija
4 češnja organskog belog luka
1 veza organskog lista peršuna
3 kašike organskog maslinovog ulja
biozačina po ukusu
mlevenog bibera po ukusu

Priprema:
Odvojiti manje cvetiće, dobro ih oprati pod mlazom vode. Zagrejati ulje, dodati iseckani beli luk, nežno ga provući kroz ulje toliko da otpusti miris, dodati cvetiće brokolija, biber, biozačin kratko prodinstati uz povremeno mešanje. Skinuti sa vatre, dodati peršun list, poklopiti i posle dva minuta poslužiti.

Preliv od brokolija i kukuruza

Preliv od brokolija i kukuruza za testeninu 

preliv od brokolija i kukuruza

Sastojci:
1 srednji organski brokoli
200 gr organskog kukuruza šećerca
1 mala šoljica organskog maslinovog ulja
4 češnja organskog belog luka
1 čaša organskog milerama
1 veza organskog svežeg bosiljka
1 veza organskog svežeg origana
1 veza organskog lista peršuna
organski mleveni crveni, crni, zeleni biber po ukusu
biozačin po ukusu

Priprema:
Preliv pripremajte u dubljoj tavi ili voku. Zagrejte ulje pa dodajte krupne naseckan beli luk, kukuruz i posle par minuta na cvetiće odvojen brokoli, uvek koristite i stabljikice naseckane na kockice, biozačin i sveže samleveni biber. Na tihoj vatri desetak minuta propržite povrće, skinite sa vatre i umešajte lagano mileram i sitno iseckane zelene začine. Tempirajte vreme tako da bukvalno istovremeno završite kuvanje i umaka i testenine. Poslužite odmah.

Salata od boranije

Salata od boranije

salata od boranijeSastojci:
300 g mlade organske šarene borane
4 češnja organskog belog luka
1 veza organskog lista peršuna
2 kašike iseckane organske mirođe
3 kašike organskog maslinovog ulja
1 kašičica organskog livadskog meda/organskog nerafinisanog šećera
1 kašičica soli
2 kašičice organskog jabukovog sirćeta

Priprema:
Boraniju dobro oprati, očistiti iseckati na štapiće, blanširati. Beli luk istucati u avanu, dodati list peršuna, mirođiju, sjediniti sa boranijom. Napraviti najjednostavniji preliv za salatu: so, med (šećer), jabukovo sirće, malo vode /vodom regulišemo kiselost/, maslinovo ulje dobro izmutimo. Salatu pažljivo izmešati i poslužiti.