Organic Express

Čorbica od borane

Čorbica od borane

Sastojci:
1 kg organske borane
2 glavice organskog luka
4 čena organskog belog luka
1 veza organske mirođe
1 veza organskog lista peršuna
organskog crnog bibera po ukusu
1 kašičica biozačina
1 kašika organske aleve paprike
2 kašike organskog maslinovog ulja
2 mlade organske šargarepe
1 dl organskog milerama

Priprema:
Boraniju dobro oprati, očistiti, iseckati. Zagrejati ulje, dodati alevu paprika, iseckani beli i crni luk, malo propržiti, dodati boraniju, iseckanu šargarepu na kolutiće, biber, biozačin i kuvati na tihoj vatri. Kada se boranija skuva, dodati izrađeni mileram, iseckanu mirođiju i peršun list.
Poslužiti kao glavno jelo. 

Pita od prosa sa blitvom

Pita od prosa sa blitvom

Sastojci:
300 g organskog prosa
5 veza organske blitve
so po ukusu
biber po ukusu
1 šolja organskog maslinovog ulja ili rastopljenog maslaca
4 kašike organskog integralnog susama

Priprema:
Proso skuvati u razmeri 1:2 , poklopiti skinuti sa vatre  i pusti ga da se dokuva. Blitvu iseći na krupne i blanširati 1 – 2 minuta. U činiju sipati proso, blitvu,so, biber, ulje ili maslac, dobro izmešati i staviti da se  zapeče na 180 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj, posuti susamom i vratiti u rernu da porumeni. Kada se prohlati, iseći i poslužiti

Blitva sa krompirom

Blitva sa krompirom

Sastojci:
400 grama organskog krompira
800 grama organske blitve
1 cela glavica  organskog belog luka
Biozačin ili morska so po ukusu
50 ml organskog maslinovog ulja

Priprema:
Blitvu oprati i odvojiti drškice. Krompir očistiti, iseći na kockice i obariti u slanoj vodi. U dubljoj tavi ili voku zagrejati maslinovo ulje ubaciti prvo sitno iseckani beli luk, drškice od blitve a nakon par minuta na rezance iseckano lišće. Na tihoj vatri dinstati sve desetak minuta pa dodati skuvani krompir, biozačin i sve nežno izmešati, poslužiti. Blitvu sa krompirom možete jesti kao samostalno jelo.

Bamija sa paradajzom

Bamija sa paradajzom

Sastojci:
100 g organske bame
2 organska sveža paradajza
2 češnja organskog belog luka
1 glavica organskog luka
2 kašike organskog gia ili maslinovog ulja
1 mahuna organskog kardamoma
½ kašičice organske aleve paprike, može i ljute
½ kašičice organskog izrendanog svežeg đumbira
biber po ukusu
biozačin ili so po ukusu
½ kašičice organskog korijandera
½ kašičice organskog kumina

Priprema:
Zagrejemo gi, dodamo iseckani luk, beli luk i  propržimo ga toliko da otpuste miris i dodamo izrendani paradajz. Nakon nekoliko minuta dodamo mlevenu papriku, kardamom /otvorimo mahunu i oslobodimo tamna mirisna zrnca /, đumbir, mleveni korijander i kumin, biozačin, biber, promešamo. Posle 2 minuta dodamo iseckanu bamiju i sve zajedno kuvamo još oko15 minuta dok bamija ne omekša. Bamiju možemo seckati kako nam se sviđa, uzduž, dijagonalno, sasvim sitno...
Koristite uvek sveže smlevene organske začine.

Bamija sa kokosom

Bamija sa kokosom

bamija sa kokosom Sastojci:
100g organske  bame
3 dl organskog  jogurta
½ dl izrendanog organskog svežeg kokosa
2 kašike organskog gia ili maslinovog ulja
½ kašičice organske kurkume
½ kašičice organskog sveže izrendanog đumbira
½ kašičice organske aleve paprike, može i ljute ako volimo
½ kašičice organskog korijandera
½ kašičice organskog kumina
½ kašičice soli ili po ukusu

Priprema:
Na zagrejani gi dodamo uzduž isečene bame. Pržimo ih oko 5 minuta, dodamo đumbir, kurkumu, so i nastavimo sa prženjem dok bamija ne omekša. Pomešamo jogurt, alevu papriku, samleveni korijander, kumin i kokos, prelemo bamiju i dobro promešamo.
Začine je najbolje samleti u avanu neposredno pre upotrebe