Organic Express

Zobeno mleko u domaćoj varijanti

Zobeno mleko u domaćoj varijanti

Zobeno mleko u domaćoj varijantiSastojci:
zob : voda = 1:5
1 mera organskih  zobenih pahuljica
5 mera vode
dobar prstohvat morske soli
po želji 1/4 štapića organske vanile
po želji organski  smeđi šećer /organski  javorov sirup / organski  ječmeni slad ili sl.

Priprema:
Mera (npr. kafena šoljica) zobi, so po želji, usitnjeni vanila-štapić se natopi u 2 mere vode (na sat vremena, celu noć ili bez dužeg namakanja), ubace se u blender na desetak sekundi dok se zob dobro ne usitni i tečnost pobeli. U blender dodamo preostale 3 mere vode i pustimo blender da radi još nekoliko sekundi na najjaču brzinu.
Dobijeno mleko odvojimo ceđenjem od zobene kaše i ostataka vanila-štapića.
Po želji, zasladimo pre usitnjavanja zobenih pahuljica ili pre upotrebe.

Čuvanje: u staklenoj tegli u frižideru.
Dužina kuvanja utiče na gustinu mleka.
Koristitie ga kao i obično mleko, za kafu, sa kakaom, u kolačima, voćnim frapeima..
Odlično je i za pripremanje umaka jer se lepo zgušnjava pri kuvanju.

Kus - kus sa povrćem

Kus -  kus sa povrćem

Kus -  kus sa povrćemSastojci:
200 g organskog  patlidžana
1 kašičica sveže organske nane
so  ili biozačin
500 ml vode
150 g organskog  kus-kusa
150 g organskog čeri paradajza
100 g  organske šargarepe
 4 kašike organskog susamovog ili maslinovog ulja
250 g organskog  tofua
2 češnja organskog belog luka
100 g organskog  luka
100 g organske mesnate crvene paprike
100 g organske  žute paprike
200 g organskih  tikvica

Priprema:
U voku na zagrejanom ulju propržite beli  luk i crni luk. Dodajte šargarepu iseckanu na kolutiće i kratko prodinstajte. Nakon toga dodajte oprane patlidžane i tikvice iseckane na kockice, a paprike na rezance. Pospite biozačinom, nanom i dinstajte na laganoj vatri 10-ak minuta.
Dodajte tofu iseckan na kockice, čeri paradajz i nastavite da dinstate još 10-ak minuta.
Kus-kus stavite u kipuću, posoljenu vodu u razmeri 1:2, kuvajte 3-4 minuta, tako da voda ispari i dodajte povrću. Pospite naseckanim organskim listom peršuna.

Njoke od kukuruznog griza sa parmezanom

Njoke od kukuruznog griza sa parmezanom

Njoke od kukuruznog griza sa parmezanomSastav
350g organskog sveže samlevenog organskog kukuruznog griza 
1 l i 250 ml vode
1 kašika soli
za preliv i posip
1 organski mileram
100g organskog maslaca
1 kesica organskog parmezana

Priprema:
Palentu standardno skuvajte u slanoj vodi
Odmah, dok je palenta još vruća, oblikujte njoke kašikom. Svaki puta, pre nego što ponovo zahvatite palentu, umočite kašiku u vruću vodu.
Ako vam teško ide sa kašikom možete i rukama, ali i njih svaki put treba da svaki puta umočite u toplu vodu.
Tepsiju dobro namažite maslacem i slažite njoke jednu do druge. Po njima još malo iseckajte maslaca.
Prelijte mileramom i pospite parmezanom. Zapecite u rerni 30 minuta na 180 stepeni.

Kinoa sa povrćem

Kinoa sa povrćem

Kinoa sa povrćemSastojci:
200 g organske kinoe
600 ml vode
1 kašika biozačina ili po ukusu
200 g organskog  tofua
4 kašike organskog tamarija
300 g organskog brokolia
150 g organske šargarepe
50 ml organskog maslinova ulja
2 češnja organskog belog luka

Priprema:
Kinou stavite u ključalu vodu, dodajte biozačin i kuvajte 15-20 minuta.
Tofu prelijte s 2 kašike tamarija i ostavite 10-ak minuta.
Očišćeni i na cvjetiće odvojeni brokoli i ostruganu šargarepu kratko prokuvajte i ocedite.
Na maslinovom ulju kratko propržite marinirani tofu, dodajte prokuvanu šargarepu iseckanu na štapiće, brokuli, naseckani beli luk, preostali tamari sos i kuvanu kinou
Sve dobro promešajte, podlijte s 50-100 ml vode i zajedno kuvajte 2-3 minuta.
Poslužite posuto proprženim susamom uz zelenu ili neku drugu omiljenu  salatu.

Ječam sa šparglama

Ječam sa šparglama

Ječam sa šparglamaSastojci:
1 dl  organskog  ječma
4 kašike organskog maslinovog ulja
50 g organskih špargli
mleveni organski biber po ukusu
biozačin po ukusu
1 veza organskog peršun lista
½  kašičice organske kurkume

Priprema:
Ječam dobro oprati i natopiti veče pre kuvanja. Skuvati ga u razmeri 1:2. U slanoj vodi marinirati špargle. Zagrejati maslinovo ulje, dodati kurkumu, ječam, lagano izmešati da masa ravnomerno poprimi žutu boju, zatim dodati šparglu, biozačin, biber, iseckani list peršuna, nežno sve izmešati i poslužiti kao prilog.

Ječmena kaša

Ječmena kaša

Ječmena kašaSastojci:
1 dl  organskog ječma
1 organska jabuka
1 kašika organskog livadskog meda ili organskog palminog sirupa
50 g organskog suvog grožđa

Priprema:
Veče pre kuvanja ječam dobro oprati i potopiti da nabubri. Skuvati ga u razmeri 1:2, poklopiti da se dokuva i ostaviti da se ohladi a zatim dodati izrendanu jabuku, med ili palmin sirup, suvo grožđe, sve dobro izmešati i poslužiti.

 

 

Bulgur pilav sa slanutkom

Bulgur pilav sa slanutkom

Bulgur pilav sa slanutkomSastojci:
20 g organskog maslaca
100 g organskog luka
100 g organskog bulgura
100 g organskog slanutka
350-400 ml tople vode
1 kašika biozačina

Priprema:
Slanutak namočiti dan rane, a zatim ga skuvajte i ocedite.
Na zagrejanom maslacu ispržite luk koji ste isekli na režnjeve, dodajte bulgur. Dinstajte 3-4 minute, povremeno pa mešajući.
Ubacite slanutak, dodajte biozačin i toplu vodu, pa kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
Bulgur sa slanutkom možete poslužiti kao toplo predjelo ili malo jelo.
Za ovo jednostavno jelo možete upotrebiti organski i slanutak iz konzerve. 

Varivo od amaranta

Varivo od amaranta

Sastojci:
1/2  šolja organskog ječma
½  kg organskog krompira
½ šolje organskog amaranta
1 organska šargarepa
1 vezica peršuna
½ kašičice organskog oregano
½ kašičice organskog majorana
1 kašika maslaca
4 šolje vode

Postupak:
Krompir oljuštiti, iseći na kockice, šargarepu na kolutiće. U loncu kombinovati ječam, šargarepu i krompir.
Kada je napola kuvano, dodati amarant. Po potrebi, tokom kuvanja dodavati vodu dok sve ne omekne. Pri kraju, dodati biozačin, travčice i maslac.

Amarant

Amarant

AmarantSastojci:
1 š amaranta
2 š vode
so, po ukusu

Priprema:
Pomešajte amarant, vodu i so u loncu. Pustite da na tihoj vatri kuva oko 25, dok se voda ne upije.
Poslužiti kao pirinač.

 

 

 

Hrskave čokoladice sa amarantom

Hrskave čokoladice sa amarantom

Hrskave čokoladice sa amarantomSastojci:
100 g organske crne čokolade
100 g organske bele čokolade
4 kašike organske slatke pavlake
4 – 5 kašika organskog amaranta

Priprema:
Na tihoj vatri propržiti amaranta semenke tako da se raspucaju, a ne zagore. Na tihoj vatri rastopiti čokoladu, umešati slatku pavlaku, amarant, formirati željene oblike, ručno ili sipanjem u modlice, ohladiti i poslužiti.