Organic Express

Amarant kocke

Amarant kocke

amarant kockeSastojci:
1 šolja organskog amaranta
3 kašike organskih zobenih pahuljica
3 kašike organskih ječmenih pahuljica
3 kašike organskih brusnica
3 kašike organskih suvih višanja
1 kašika organskog integralnog susama
1 kašika organskih semenki suncokreta
3 kašike organskog  palminog sirupa
2 kašike organskog trščanog šećera ili po ukusu
1 organska banana
2 organske kajsije

Priprema:
Propržiti amarant, na tihoj vatri uz mešanje dozvoliti semenkama da se raspucaju a ne zagore. Bananu i kajsije izblendati sa šećerom i palminim sirupom a zatim pomešati sve sastojke. Masa će biti dosta lepljiva. Masu razvući na pek papir oko 10 mm debljine i odmah iseći kockice. Peć zagrejati na 150 stepeni i sušiti kockice oko 20 minuta. Izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se prosuše još neko vreme na vazduhu. Možete napraviti neku svoju verziju a umesto palminog možete koristiti, javorov sirup, malteks... Sve sem meda koji, kada se izlaže temperaturi većoj od 40 stepeni, postaje toksičan.

Urad dal sa crvenim sočivom

Urad dal sa crvenim sočivom

Urad dal sa crvenim sočivomSastojci:
1 šolja organskog urad dala
1 šolja organskog crvenog sočiva
1 organski paštrnak
1 organski koren peršuna
2 organske šargarepe
¾ kašičice bio začina
prstohvat organskog bibera
1 manja veza organskog peršuna
2 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Operite i namočite urad dal preko noći. Ocedite.
Sipajte u sud sa 6 šolja vode. Kuvajte dok napola ne omekne.
Dodajte crveno sočivo i nastavite da kuvate.
Paštrnak, koren peršuna i šargarepu naseckajte na tanke kolutiće. Dinstajte u tavi, na ulju i tihoj vatri, dok ne omekne.
Kada je sočivo meko, dodajte mešano povrće, bio začin, biber i sitno seckanu stabljiku peršuna. Kuvajte 2-3 minuta. Dodajte sitno seckan peršunov list i služite.

Urad dal

Urad dal

urad dalSastojci:
1 šolja organskog urad dala
1 svež organski paradajz
1 organska organska ljuta papričica
1 kašičica organskog grčkog semena
¾  kašičice biozačina
½ kašičice organskog kari začina
prstohvat organskog bibera
¼ kašičice organskog đumbira u prahu
2 kašike fino seckanog organskog lista peršuna
2 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Operite i namočite urad dal preko noći. Ujutro ocedite.
Sipajte u sud 4 šolje vode. Dodajte grčko seme.
Kuvajte dok ne omekne.
Narendajte paradajz i sipajte u lonac. Dodajte bio začin.
Na tihoj vatri, na ulju, propržite nakratko začine.
Dodajte u urad dal.
Kuvajte 5 minuta i dodajte sitno seckan peršun.

Salata od crne soje

Salata od crne soje

Salata od crne sojeSastojci:
1 šolja organske crne soje
10 zelenih organskih maslinki
10 tamnih organskih maslinki
1 šaka organskog matovilca
1 manja organska zelena salata
2 organske šargarepe
1 šolja kuvanog organskog kukuruza u zrnu
1 kašičica soli
1 kašičica organskog šećera
3 kašike organskog jabukovog sirćeta
3 kašike organskog maslinovog ulja
mleveni organski biber po ukusu

Priprema:
Crnu soju natopiti veče pre kuvanja. Sledećeg dana je skuvajte tako da zrna ostanu cela, a ipak meka. Od šećera, soli, jabukovog sirćeta i maslinovog ulja izmutite preliv za salatu. U veću činiju stavite soju, maslinke, matovilec, zelenu salatu, sitno izrendanu šargarepu, kuvani kukuruz, biber, dodajte izmućeni preliv, dobro izmešajte i poslužite salatu.

Tofu sa povrćem

Tofu sa povrćem

Tofu sa povrćemSastojci:
300 g organskog tofua
3 struka mladog organskog luka luka
2 kašičica organskog susamovog ulja, leti možemo koristiti organsko maslinovo ulje
1 kašičica organskog livadskog meda, dodati ga na kraju - ne kuvati ga.
1 kašika tamarija
100 ml vode
200 g organske crvene paprike
400 g bukovače
2 kašičice izrendanog organskog đumbira
1 čen organskog belog luka
2 kašičice biozačina

Priprema:
U voku propržite naseckani luk i papriku iseckanu na rezance, a zatim ih izvadite iz voka.
U istom voku, propržite iseckane pečurke i dodajte povrću. Nakon toga, propržite tofu iseckan na kockice i protisnuti beli luk
Povrće vratite u vok, i dodajte đumbir, biozačin, sezamovo ulje, tamari, pa kratko prodinstajte. Med dodajte na kraju. Kao prilog, uz ovo jelo poslužite pirinač.
Umesto meda možete koristiti neke druge organske zaslađivače.  Med možemo zagrevati samo do 40 stepeni.

Majonez od soje

Majonez od soje

Majonez od sojeSastojci:
3 kašike organskog  brašna od soje
15 kašika vode
3 dl  organskog maslinovog ulja
1 organski limun
1 kašičica organskog senfa
so po ukusu

Priprema:
Sojino brašno razmutiti sa vodom kao za puding. Kuvati uz neprestano mešanje. Kada se zgusne, skloniti ga sa vatre i ostaviti da se ohladi. Masu mešati mikserom srednjom brzinom, umutiti senf i polako dodavati ulje. Svaki put kada se masa zgusne, dodati nekoliko kapi limunovog soka. Pripremu ponavljati dok ne potrošimo sok od jednog limuna odnosno 3 dl  ulja. Dodati so po ukusu. Ako vam se učini da vam je malo majoneza, iscedite još jedan limun, razredite masu, a onda polako dodajte još oko 2 dl  ulja. Za veće količine, moraćete da upotrebite više sojinog brašna za pripremu osnovne mase. 

Sojino mleko

Sojino mleko

sijuno mlekoSastojci:
200 g organske soje
prstohvat soli
2 l vode

Priprema:
Veče pre prpreme, najmanje 12 sati, soju natopiti da nabubri. U multipraktiku ili štapnim mikserom što, finije usitniti soju. U lonac od 5 l staviti 2 l vode da provri i dodati usitnjenu masu, so i kuvati desetak minuta uz neprestano mešanje. Dok se soja kuva, stvara se dosta pene koju možeti eliminisati na trenutke prskanjem hladnom vodom. U drugu posudu staviti četku i gazu, dobro iscediti. Ono što ostaje u gazi zove se okra i koristi se za pripremu paštete ili kao dodatak hrani. Tečnost koja ostaje je sojino mleko koje možete oplemeniti  začinima, sladilima...

Zeleno ili smeđe sočivo

Zeleno ili smeđe sočivo

zeleno sočivoSastojci:
1 šolja organskog sočiva
2 organske šargarepe
1 organski koren peršuna
1 organska mesnata paprika crvena
1 organska mesnata žuta paprika
½  litre soka od organskog paradajza
1 kašičica mlevenog bibera
biozačin po ukusu
1 veza organskog lista peršuna

Priprema:
Sočivo dobro oprati i potopiti veče pre kuvanja. U posudu sa sočivom kuvati na kockice iseckanu šargarepu, koren peršuna, biber, biozačin. Kada je sočivo kuvano, dodati sok od paradajza, papriku jako sitno iseckanu i prokuvati. Procediti, tečni deo koristiti kao čorbicu uz dodatak lista peršuna, a gustiš kao dodatak. Čorbicu možete sipati u šolje i piti uz glavno jelo /sočivo i organski basmati pirinač /.

Čorbica od crvenog sočiva

Čorbica od crvenog sočiva

Čorbica od crvenog sočiva Sastojci:
2 dl organskg crvenog sočiva,
1 kašičica bio začina
pola kašičice organske kurkume
1kašičica  organskog kumina
1 kašičica organskog korijandera
1 kašika izrendanog svežeg organskog đumbira
pola kašičice organske bele slačice
3 kašike organskog gia - pročišćenog maslaca ili maslinovog ulja
1 organski paradajz
1 veza organskog, sitno iseckanog lista peršuna
1 list organskog lovora
nekoliko zrnaca organskog grčkog semena
2 češnja organskog belog luka sitno iseckanog

Crveno sočivo se brzo kuva i izuzetno je ukusno.

Priprema:
Crveno sočivo dobro operemo, nalijemo 1 litar hladne vode i kuvamo. Nakon, otprilike, 10 min.  dodamo kurkumu, biozačin i lovor. Ugrejemo ulje ili gi i na veoma tihoj vatri ispržimo začine, /kumin,korijander, đumbir, slačicu,grčko seme / koje smo prethodno samleli u avanu.  Pomešamo sa sočivom i sve kuvamo još desetak minuta. Kada je gotovo prepolovimo paradajz, i izrendamo ga na trenici, iseckamo peršun i beli luk i dodamo sočivu. Poslužimo vruće. 
Pripremljene začine možemo po redu staviti na tacnicu.

Posni žuti pasulj

Posni žuti pasulj

Posni žuti pasuljSastojci:
250 g organskog žutog pasulja
1 koturić svežeg đumbira
2 glavice organskog luka
4 češnja organskog belog luka
1 kašičica organskog bibera u zrnu
biozačin po ukusu
2 organske šargarepe
1 organski paštrnak
1 organski peršun koren
3 kašike organskog maslinovog ulja
1 kašika organske aleve paprika
1 šolja soka od organskog paradajza
1 veza organskog lista peršuna

Priprema:
Pasulj potopiti veče pre kuvanja da nabubri. Staviti da se prokuva i prvu vodu baciti. Iseckati luk, beli luk, dodati đumbir, biber u zrnu, šargarepu, peršun koren, paštrnak isečene na prutiće, naliti dovoljno vode. Kada pasulj omekne, zagrejati maslinovo ulje i u njega dodati alevu paprika, izmešati i dodati pasulju. Kuvati još oko pola sata. Skloniti sa vatre, dodati sok od paradajza i iseckani list peršuna. Poslužiti uz salatu od organskog svežeg kupusa.