Organic Express

Salata od crnog pasulja

Salata od crnog pasulja

Salata od crnog pasuljaSastojci:
1 konzerva organskog crnog pasulja ili 1 šolja svežeg
1 konzerva organskog crvenog pasulja ili 1 šolja svežeg
1 kašičica svežeg peršuna, iseckanog
1 šolja ljutih + slatkih organskih feferona iz tegle
1 konzerva organskog kukuruza ili 1 šolja zamrznutog ili svežeg
1 organska mesnata crvena kisela paprika iseckana na sitne kockice
1 organska mesnata žuta kisela paprika iseckana na sitne kockice
sačuvajte tečnost iz teglice sa filetima paprika
3 – 4 organska kisela krastavčića sitno iseckana 

Priprema:
Ocedite i isperite povrće ako je iz konzerve. Dobro izmešajte pasulj, kukuruz, crvenu i žutu paprika tečnost od paprika, kisele krastavčiće i feferone. Na kraju, pospite peršunom. Salata može nekoliko dana da stoji u frižideru.
Salatu možemo koristiti i  kao samostalno jelo .
Kada salatu pripremamo od svežeg pasulja uvek ga veče pre upotrebe potopimo. Sutradan, kuvamo ga dovoljno da se zrna skuvaju, ali ne i raskuvaju. To je, otprilike, 1 sat kuvanja. Proces je moguće ubrazti korišćenjem ekspres lonca.  Za kuvanje svežeg ili zamrznutog šećerca dovoljno je samo 7 – 8 minuta.

Posni pasulj prebranac

Posni pasulj prebranac

Posni pasulj prebranacSastojci:
250 gr organskog belog pasulja
3 glavice organskog  luka
1 cela glavica organskog belog luka
1 kašičica organske  crvene aleve paprike
2-3  organska  lovorova lista
so,
organski crni biber u zrnu,
organski crni mleveni biber
3 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Ostaviti pasulj preko noći u vodi. Sutradan ga prokuvati dvadesetak minuta, a zatim promenuti vodu. U šerpu ubaciti malo bibera u zrnu i lovorov list, pa nastaviti sa kuvanjem. Pasulj ne sme da se raskuva.
U drugoj šerpi, izdinstati crni luk na malo ulja i vode, nakon čega se doda aleva paprika, seckan beli luk, so i mleveni biber. Kada je pasulj kuvan, u vatrostalnu posudu ređati red pasulja, red luka, završiti sa pasuljem. Tek malo zauljiti i peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Klice od mungo pasulja

Klice od mungo pasulja

Klice od mungo pasuljaSastojci:
1 dl organskog mungo pasulja
1 tegla  /mora biti najmanje tri puta veća od količine nabubrelog semena /
1 gaza za pokrivanje tegle
1 gumica

Priprema:
Pažljivo preberati semenke, dobro operati. Voda mora diti potpuno bistra kod zadnjeg ispiranja. Seme prebaciti u teglu, sipati vodu. Teglu prekriti gazom i pričvrstiti gumicom i odložiti na mračno mesto. Semenke namakati najmanje 12 sati. Ponovo dobro isprati semenke okrenuti naopačke teglu da se sva voda ocedi i vratiti teglu u normalan položaj. Semenke ispirati što češće, pogotovu leti, kada su temperature visoke /najmanje 3 – 4 puta, kad god prođete pored njih možete ih isprati /. Nakon otprilike 72 sata, klice su spremne za upotrebu.
Ispiranje je veoma važno da bi se održala vlažnost semenki, obezbedila dovoljna količina kiseonika i da bi se sprečio razvoj gljivica kojima toplota i vlaga veoma pogoduju. Pre upotrebe, proklijalo seme treba držati nekoliko sati na svetlom mestu, kako bi pozelenelo. Sunčeva svetlost pomaže da se formira hlorofil.  Ovako pripremljene klice možete koristiti sirove ili marinirane. Jedu se zajedno sa zrnom.

Pašteta od mungo pasulja

Pašteta od mungo pasulja

Pašteta od mungo pasuljaSastojci:
200g organskog mungo pasulja
3 čena organskog belog luka (iseckanog što sitne)
2 kašike organskog maslinovog ulja ili gia pročišćenog maslaca
2 kašike organskog tana
kašičica soli
Sok od jednog organskog  limuna
Prstohvat crnog samlevenog organskog bibera
Malo ljute tucane organske paprike za one koji to vole ljuto

Priprema:
Mungo pasulj potopiti u vodu i ostaviti preko noći da odstoji. Narednog dana kuvati pasulj u razmeri 1:2 , 30 do 45 minuta dok se zrna ne raskuvaju. Ako želite da se skuva brže kuvajte u ekspres loncu. Voda treba da ukuva; ako je potrebno, pasulj procedite, a zatim dodajte ostale sastojke. Sve ubacite u multipraktik i dobro izradite. Paštetu čuvajte u frižideru. Uvek je bolje praviti manje količine, a češće.

Začinjene leblebije

Začinjene leblebije

Začinjene leblebijeSastojci:
1 šolja organskih leblebija
4 kašike organskog maslinovog ulja
1 kašičica mlevenog organskog bibera
1/3 kašičice organskog čilija
½ kašičice organske kurkume
1 kašičica mlevenog organskog kumina
1 veza organskog lista peršuna

Priprema:
Leblebije potopiti veče pre kuvanja da nabubre i skuvati ih u slanoj vodi. Zagrejati maslinovo ulje, dodati: biber, čili, kurkumu, kumin, skuvanu i oceđenu leblebijui pržiti uz mešanje oko pet minuta. Skinutu sa vatre i dodati iseckani list peršuna. Poslužiti kao prilog.

Namaz od slanutka

Namaz od slanutka

namaz od slanutkaSastojci:
2 kašičice integralnog organskog susama
100 ml vode u kojoj se kuvao slanutak
1 kašičica soli
200 g kuvanog organskog slantuka
2-3 kašike organskog limunova soka
2 češnja organskog belog luka
50 ml organskog maslinovog ulja
1 kašika naseckanog organskog peršuna
½ kašičice organskog čilija ili organske mlevene ljute paprike

Priprema:
Susam kratko propržite u tavi, bez masnoće, pa pola količine sameljite u multipraktiku ili avanu.
Vodu od slanutka, u koju ste dodali biozačin, kratko prokuvajte i malo ohladite.
Slanutak, zajedno s vodom, limunovim sokom i belim lukom, usitnite u multi praktiku da dobete glatku masu.
Umešajte maslinovo ulje, peršun, čili i mleveni susam.
Ovako pripremljeni namaz stavite u frižider i ostavite da se dobro ohladi.
Namažite kriške tosta od organskog hleba i pospite proprženim semenkama integralnog organskog susama.

Hleb od heljde

Hleb od heljde

Hleb od heljdeSastojci:
½ kg organskog heljdinog brašna
100 gr organskog brašna od belog kukuruza
1 šaka skuvane organske heljde
10 g organskog kvasca
prstohvat soli

Priprema:
Pomešati brašna, skuvanu heljdu, dodati kvasac, so i malo mlake vode, zamesiti glatko testo i ostaviti ga da odstoji oko sat vremena. Ponovo ga dobro izmesiti, oblikovati i staviti u podmazan pleh. Ostaviti ga oko pola sata da udvostruči masu i staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče 45 minuta. Izvaditi ga iz pleha, poprskati vodom, uviti u platnenu krpu i ostaviti da se prohladi. Ovako pripremljen hleb može stajati nekoliko dana. Ako želimo varijantu bez kvasca, umešeno testo moramo ostaviti preko noći da odstoji i nekoliko puta ga premesiti.
Period pred pečenje produžiti na sat vremena /formiran hleb ostaviti da stoji oko sat vremena i tek onda ga staviti na pečenje/.

Ako volimo jako mek hleb, u testo možemo umesiti 1 kašičicu organskog jabukovog sirćeta ili piva.

Jednostavna heljda

Jednostavna heljda

jednostavna heljdaSastojci:
1 šolja organske heljde
3 šolje vode

Priprema:
Heljdu dobro oprati, iscediti i staviti da se kuva. Nakon deset minuta kuvanja, heljdu skinuti sa vatre i poklopiti da bi se dokuvala. Kada se prohladi, od nje možemo pripremati slatke ili slane kaše ili je u osnovnom stanju koristiti kao prilog. Na isti način, bez soli i drugih dodataka možete pripremiti bilo koju žitaricu i koristiti je kao dodatak.

Slatka varijanta
U skuvanu heljdu dodati samlevene bademe, lešnike, med ili neko drugo sladilo, naseckano suvo ili sveže voće, narendani sveži kokos, jogurt...Vodite računa da sve što dodajete bude iz organske proizvodnje - dakle, bez pesticida, herbicida, teških metala. Ovako pripremljena kaša je odlična za doručak, užinu ili večeru.
Zrnca heljde možete jesti i sirova, ako je uveče potopite. Na potpuno isti način pripremate kašu:  Uveče potopite heljdu da nabubri, ujutro je isperite i dodajte izrendanu jabuku, suvu grožđe, oljuštene i iseckane bademe, indijski orah, par pistacija. Ako želite, sve možete izmiksati u multipraktiku.

Slana varijanta
Na malo organskog gia ili organskog maslinovog ulja, izdinstati organski luk i beli luk, dodati skuvanu heljdu, biozačin po ukusu, mleveni biber i iseckani list peršuna dobro izmešati i toplo poslužiti...

Pihtije od boba

Pihtije od boba

Pihtije od bobaSastojci:
1 kg organskog boba
1 dl organskog maslinovog ulja
4 čena organskog belog luka
4-5 organskog lorbera
malo organske aleve paprika
soli po ukusa

Priprema:
U lonac staviti bob, preliti toplom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji 24 h. Oljuštiti ga, oprati i naliti hladnom vodom (tako da ogrezne). Ostaviti da prenoći.
Sutradan posoliti, dodati lorber, 2-3 kašike maslaca i staviti da se kuva. Bob kuvati na laganoj vatri dok sasvim ne omekša. Izvaditi listove lorbera, bob izvaditi i propasirati, a zatim vratiti ponovo u lonac sa vodom da se nastavi kuvati. Znamo da su pihtije gotove kada se žitka masa izvadi, stavi na tanjirić i počne da se steže.
Beli luk sitno iseckati i pomešati sa pihtijama. Razliti pihtije u plitke sudove i ostaviti ih da se stegnu.
Pre služenja, na tihoj vatri propržiti alevu papriku sa 1-2 kašikom organskog maslinovog ulja. Iseći pihtije na kvadratiće i preliti ih ovom mešavinom.

Posni bob

Posni bob

Posni bobSastojci:
½ l organskog boba
2 češnja organskog belog luka
1 vezica organskog peršun lista
4 kašike organskog maslinovog ulja
1 kašičica organskog mlevenog biber
biozačin po ukusu ili so

Priprema:
Veče pre pripreme potopiti bob da nabubri, skuvati ga u slanoj vodi, tako da svako zrno zadrži formu. Zagrejati maslinovo ulje, dodati  iseckani beli luk, peršun list, biber, skuvani bob, ako je potrebno dodatno posoliti, nežno promešati, ohladiti i poslužiti.
Ako volimo začine, možemo napraviti neku svoju mešavinu, npr: zagrejati maslinovo ulje, dodati izrendani sveži đumbir, miks mlevenog bibera, kurkumu, mleveni korijander, asafetidu, cimet..., u količinama koje nam prijaju, dodati bob i zelene sveže začine. Vodimo računa da sve komponente budu iz organske proizvodnje.