Organic Express

Bob sa zeljem i tikvicama

Bob sa zeljem i tikvicama

Bob sa zeljem i tikvicamaSastojci:
1/2l mladog organskog boba
3 veze organskog zelja
3 češnja belog organskog luka
2 veće organske tikvice
4 kašike organskog maslinovog ulja
biozačin po ukusu
mleveni organski biber

Priprema:
Veče pre kuvanja, bob potopiti u vodu da nabubri, skuvati ga u slanoj vodi. Na maslinivom ulju prodinstati iseckani beli luk, tikvice iseckane na kvadratiće. Kada odmeknu, dodati na rezance iseckano zelje i  par minuta dinstati uz mešanje. Dodati bob, pobiberiti, nežno izmešati i poslužiti.

Ćufte od azuki ili mungo pasulja

Ćufte od azuki ili mungo pasulja

Ćufte od azuki ili mungo pasuljaSastojci:
1 manja  šolja organskog azuki ili mungo pasulja
1 kašičica  organske aleve paprika
Pola kašičice samlevenog organskog crnog crvenog i zelenog bibera
1 kašičica bio začina
3 kašike proprženog organskog integralnog susama
1 srednji organski luk
2 češnja belog organskog luka
pola kašičice organske kurkume
1 veza organskog lista peršuna
Nekoliko kašika brašna  u koje ćemo uvaljati ćuftice
Papir za pečenje ako ćuftice pečemo u rerni

Za ćufte možemo koristiti sve vrste skuvanih mahunarki i žitarica koje po potrebi ili želji možemo samleti ili ispasirati, one su odlična vezivna osnovna masa kojoj možemo dodavati sastojke koje volimo.

Priprema:
Azuki ili mungo pasulj potopimo veče pre kuvanjai narednog dana ga skuvamo. Možemo koristiti ekspres lonac. Ispasiramo ili sameljemo pasulj, mada ja volim da ostavim cela zrnca. U dobijenu masu umešamo alevu papriku, kurkumu, samleveni biber, biozačin, susam koji možete i samleti/istucati, sitno iseckani luk i list peršuna. Masu dobro izmesimo i ostavimo pola sata da se odmori. Formiramo fine, tanke ćuftice I uvaljamo ih u brašno da se ne bi lepile. Možemo ih  kratko pržiti na ulju ili peći u zagrejanoj rerni  na 180 stepeni, dok ne porumene.

Čorba od azukija

Čorba od azukija

Čorba od azukijaSastojci:
1 manja šolja organskog  azukija
1 litar vode
4 cm organskih kombu algi
1 kašika organskog tamarija ili 1 kašika soli
1 manji režanj organskog đumbira
crnog organskog bibera u zrnu
1 organski list lorbera

Priprema:
Azuki potopimo veče pre kuvanja, potapanjem poboljšavamo svarljivost i skraćujemo vreme kuvanja Na 1 šolju azukija stavimo oko litar vode, dodamo i kombu alge. Azuki se kuva u vodi u kojoj je bio potopljen, 30-40 minuta, sve dok zrna nisu potpuno raskuvana. Pred kraj, dok zrna još nisu do kraja skuvana dodamo so ili tamari sos i kuvamo još 10-ak minuta. Na kraju, dodati omiljene zelene začine, sveže ili osušene: mirođiju peršun list…  Ovako pripremljena supa može se dopuniti sezonski organskim povrćem.

Salata od azuki pasulja

Salata od azuki pasulja

Salata od azuki pasuljaSastojci:
150g organskog azuki pasulja
150g organskog kukuruza šećerca
150g organskog praziluka
kašika organskog sirćeta
so, organskog crnog crvenog i zelenog biber
1 manji komadić organskog đumbira
1 listić lorbera
1 vezica peršun lista

Priprema:
Pasulj potopiti veče pre kuvanja, sutradan ga  kuvati oko pola sata,dodati so, biber, lorber,đumbir  i kuvati dok svako zrno ne postane meko, vodeći računa da voda potpuno ispari. Dužina kuvanja uvek zavisi od vrste i starosti azukija. Posebno skuvati kukuruz koji smo prethodno isprali u cediljki, pod mlazom vode. Praziluk iseckati na kolutiće, posoliti, pobiberiti. Ohladiti azuki i po potrebi, procediti i pomešati sa kukuruzom i prazilukom, preliti sirćetom  iposuti iseckanim listom peršuna. Pre posluženja, izvaditi list lorbera i komadić đumbira.

Sarmice od zelja

Sarmice od zelja

Sarmice od zeljaSastojci:
2 veze organskog zelja
100 g samlevenih organskih oraha
1 organski luk
4 češnja organskog belog luka
biozačin po ukusu
mleveni organski biber
1/3 kašičice organske mlevene paprike
1 šoljica organskog pirinča okruglog zrna
1 veza organske mirođe
3 kašike organskog maslinovog ulja
1 kašika organskog skroba
1 velika organska pavlaka

Priprema:
Listove zelja dobro oprati i stanjti odebljale stabljikice, popariti nekoliko minuta da omekšaju. U veću činiju pomešati samlevene orahe, iseckani luk i beli luk, biozačin i biber po ukusu, mlevenu papriku i oprani pirinač. Masu dobro izraditi i zaviti sarmice. Ređati ih jednu do druge samo jedan red, naliti vodom i skuvati.
Napraviti sos od mirođe, preliti sarmice, kuvati još oko pola sata na tihoj vatri.

Sos od mirođe:
Zagrejati maslinovo ulje, dodati sitno iseckanu mirođiju i malo je propržiti toliko da pusti miris. Dodati 1 kašiku škroba ili gustina, soli po ukusu, izrađenu pavlaku i kuvati 10 minuta. Kada sos postane ujednačen i mirisan dodamo ga u sarmice. Ako više volimo maslac možemo ga koristiti umesto maslinovog ulja. Poslužiti uz mladi kuvani krompir.

Umak sa vlascem

Umak sa vlascem

Umak sa vlascemSastojci:
2 dl organskog milerama
1 veza organskog vlasca
1 veza organskog lista peršuna
1 kašika soka od organskog limuna
1 kašičica soli
1 kašičica organskog šećera
1 kašika organskog senfa
mleveni organski biber po ukusu

Priprema:
Izmutiti senf, šećer, so, biber, sok od limuna, mileram, dodati fino iseckani vlasac, peršun list, sve dobro izmešati i poslužiti  sa ćuftama od prosa, cušpajzom od kelerabe i krastavac salatom.

Ukusni maslac sa vlascem

Ukusni maslac sa vlascem

maslac sa vlascemSastojci:
100 g organskog maslaca
1 veza organskog vlasca
soli po ukusu
2 češnja organskog belog luka

Priprema:
Maslac ostaviti da odmekne na sobnoj temperaturi. Vlasac dobro oprati pod mlazom vode i što sitnije naseckati. Beli luk istucati u avanu.
U mekani maslac umešati vlasac, so po ukusu, beli luk, dobro izraditi  i staviti u frižider da se stegne. Poslužite sa tostom ili nekim toplim pecivom... Namažite maslac pospite prženim organskim integralnim susamom i izrendajte parmezan.
Poslužite uz mešanu salatu od rotkvica.Na sličan način možete napraviti maslac sa bosiljkom, origanom, estragonom, miriđijom, lukom, šafranom, mlevenom ili tucanom paprikom, čilijem... Možete ga obojiti u crveno, dodajući mu organsku mlevenu papriku; u žuto, dodajući mu šafran; u narandžasto, dodajući mu kurkumu, kari. Maslac se veoma brzo sprema pa nema razloga da ga duže držite u frižideru. Pripremajte uvek svež i vodite računa da i sam maslac bude što svežiji.

Cukini rolnice

Cukini rolnice

Cukini rolniceSastojci:
600 g organskih cukini tikvica
200 g organskog feta sira
150 g mesnate organske crvene paprike
1 organska veza peršun lista
1 veza organske nane
2 kašike organskog maslinovog ulja
Mleveni miks organskog bibera: crveni, crni, zeleni po ukusu
1 ražani organski hleb

Priprema:
Izmrviti feta sir i pomešati sa iseckanom izgrilovanom paprikom, peršunom , svežom nanom i  mlevenim biberom. Cukini tikvice iseći po dužini i izgrilovati na zagrejanom ulju.
Nafilovati grilovane cukini tikvice, urolati  i poslužiti sa šopskom  salatom i  ražanim hlebom .

Špargla sa estragonom

Špargla sa estragonom

Špargla sa estragonomSastojci:
1 pakovanje organskih špargli, blanširanih
1 veza organskog mladog luka
1 žuta organska patison tikvica
100 gr mladog organskog graška šećerca, blanširanog
50 gr organskog kukuruza šećerca, blanširanog
1 kašika svežeg organskog estragona
½ kašike biozačina
¼ kašičice crnog organskog bibera
2 kašike organskog maslaca

Priprema:
Na umerenoj vatri rastopiti maslac i dodati mladi luk isečen na štapiće dužine 5 cm. Propržiti 1 minut, dodati grašak, kukuruz, tikvicu isečenu na režnjeve, šparglu isečenu na 10 cm, biber i biozačin. Propržiti 2 minuta pa umešati estragon. Poslužiti odmah.

Najjednostavniji, a po meni, najukusniji recept za špargle: blanširane špargle sa maslinovim uljem i belim lukom.

Šargarepa i celer sa umakom od mirođije

Šargarepa i celer sa umakom od mirođije

Šargarepa i celer sa umakom od mirođijeSastojci:
200 g organskog celera korena
200 g organske šargarepe
1 manji sveži organski krastavac
1 organski komorač
1 organska tikvica
sok od organskog limuna
1 dl  organskog jogurta
1 veza organske mirođe
2 kašike organskog maslinovog ulja
so po ukusu

Priprema:
Za umak izmešajte jogurt, 2 kašike limunovog soka, ulje, so i sitno naseckanu mirođiju
Opranu i očišćenu šargarepu i celer narežite na štapiće i isprskajte preostalim limunovim sokom.
Krastavac i tikvice dobro operite i iseckajte na štapiće, a komorač na ploške.
Povrće stavite na veći tanjir i poslužite uz dobro ohlađen umak.