Organic Express

Šargarepice

Šargarepice

ŠargarepiceSastojci:
300 g organskih bebi šargarepica
1 veza organskog vlasca
4 kašike organskog maslinovog ulja
miks organskog mlevenog bibera: crni, crveni, zeleni po ukusu
biozačin po ukusu
1 kašika isprženog organskog integralnog susama
malo organskog čilija ako želimo ljutkasto

Priprema:
Odabrati šargarepice otprilike iste veličine. Na organskoj pijaci možete naći bebi šargarepice. Zagrejati maslinovo ulje, dodati šargarepice, biber, biozačin, čili i dinstati bez dodatka vode desetak minuta uz povremeno mešanje. Kada šargarepice odmeknu, dodati iseckani vlasac, susam, nežno izmešati i poslužiti kao prilog.

Kari od šargarepe

Kari od šargarepe

Kari od šargarepeSastojci:
300 g organske šargarepe
4 kašike organskog maslinovog ulja
1 veza organskog lista peršuna
2 češnja organskog belog luka
miks mlevenog organskog bibera: crnog, crvenog, zelenog po ukusu
biozačin po ukusu
1 dl organske pavlake
1 kašičica mlevenog organskog kumina
1 kašičica organskog mlevenog korijandera
prstohvat organskog šećera
1 kašičica organskog karija
1 kašičica organske kurkume
½ šoljice vode

Priprema:
Šargarepu ostrugati, iseckati na kolutiće, dodati biozačin po ukusu i dinstati na maslinovom ulju bez dodatka vode, dok ne omekša.
Pomešati pavlaku, iseckani beli luk, biber, kari, kurkumu, korijander, kumin, šećer i dobro izmutiti. Razrediti vodom, naliti u šargarepu i kuvati još 5 minuta. Naseckati peršunov list i posuti kari. Poslužiti kao dodatak uz pirinač, sočivo, čatni i salatu od krastavaca.

Kada imamo više od dva začina možemo ih redom poslagati na tacnicu da nešto ne izostavimo. Uvek je bolje začine samleti u avanu pre upotrebe.

Prilog od spanaća

Prilog od spanaća

Prilog od spanaćaSastojci:
½ kg organskog spanaća
1 kašičica organskog kumina u zrnu
biozačin po ukusu
3 kašike organskog maslaca ili maslinovog ulja

Priprema:
Spanać obariti u malo vode, ocediti, izblendati. Na zagrejanom maslacu ili ulju propržiti semenke kumina, toliko da puste miris, dodati izblendani spanać i na tihoj vatri kuvati oko 5 minuta.

 

 

Salata od sirove cvekle

Salata od sirove cvekle

Salata od sirove cvekleSastojci:
500 g organske cvekle
3 kašike naseckanog lista organskog peršuna
Mleveni miks crvenog, crnog, zelenog bibera po ukusu
Preliv za salatu: dobro izmutimo
4 kašike soka od organskog limuna
2 kašike organskog maslinovog ulja
1 kašika organskog senfa

Priprema
Cveklu dobro oprati, oljuštiti iseckati na tanke listiće ili sitno izrendati, umešati preliv i dodati biber i iseckani peršun.

 

Salata od spanaća

Salata od spanaća

Salata od spanaćaSastojci:
500 g svežeg organskog španaća
 so po ukusu
1 veza organskog mladog luka
2 češnja organskog belog luka
3 kašike organskog limunovog soka
4 kašike organskog maslinovog ulja
organski crni biber po ukusu

Priprema:
Dobro operite spanać. Osušite ga, naseckajte i pospite solju.
Nakon nekoliko minuta, istisnite višak vode.
Dodajte iseckani mladi luk, beli luk, limunov sok, ulje i biber pa sve zajedno lagano promešajte.

 

Puter salata

Puter salata

Puter salataSastojci:
1 velika organska puter salata
1 šaka organske rukole
50 g  organskih oraha
50 g isprženog organskog suncokreta
1 kašika organskog maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica organskog šećera
1 kašika organskog jabučnog sirćeta

Priprema:
Pomešati,so šećer, jabukovo sirće, malo vode, maslinovo ulje, dobro izmućkati, preliv staviti na hladno mesto. Oprati salatu po želji usitniti, dodati iseckane orahe, suncokret, suve grožđice, izmešati. Pre serviranja dodati preliv, lagano izmešati.

 

Salata radič

Salata radič

Salata radičSastojci:
½ organske salate puterice
½ organske salate reckave
1 organske salata radič
1 šaka organske rukole
1 kašika organskog preliva za salate
soli po ukusu
50 g organske fete

Priprema:
Salatu dobro oprati, usitniti, posoliti, dodati preliv, izmešati. Fetu iseckati na kockice i dodati gotovoj salati.

Salata od matovilca

Salata od matovilca

Salata od matovilcaSastojci:
Za salatni preliv:
3 kašike organskog maslinovog ulja
2 kašike jabučnog organskog sirćeta  ili organskog baziliko sirćeta
1 kašičica soli
1 kašičica organskog šećera ili 1kašika organskog meda
malo vode
300 gr organske salate matovilac

Priprema:
Matovilac dobro oprati, ocediti. Pomešati so, šećer, sirće, malo vode da ublaži kiselost, maslinovo ulje i dobro sjediniti. Par minuta pre upotrebe usuti preliv u salatu i dobro izmešati.

Salata kristal

Salata kristal

Salata kristalSastojci:
1 organska kristal salata
1 veza organskog mladog luka
3 češnja organskog belog luka
3 veća organska paradajza
so po ukusu

Priprema:
Salatu dobro oprati pod mlazom vode i odvojiti listove. U veću činiju iseckati luk, beli luk, paradajz, dodati salatu, posoliti po ukusu, dodati maslinovo ulje, lagano izmešati i poslužiti.

 

Čatni od crne rotkve

Čatni od crne rotkve

Čatni od crne rotkveSastojci:
1 organska crna rotkva
1 srednji koren organskog  rena
½ kg organskog livadskog meda

Priprema:
Ren i rotkvu očistiti, izrendati veoma sitno /možete koristiti i multipraktik/, dobro  izmešati sa medom. Tako pripremljen čatni može dugo stajati u frižideru. Poslužiti uz basmati  pirinač, dal, kari i ćuftice od zelja.