Organic Express

Jednostavni preliv za testeninu i krompir

Jednostavni preliv za testeninu i krompir

Jednostavni preliv za testeninu i krompirSastojci:
1 veza organskog lista peršuna
5 kašika organskog maslinovog ulja
biozačin po ukusu

Priprema:
Zagrejati maslinovo ulje, dodati iseckani peršun list i biozačin po ukusu. Peliti toplu testeninu ili obareni
mladi krompir i poslužiti.

 

 

Pesto od peršuna

Pesto od peršuna

Pesto od peršunaSastojci:
2 veze organskog lista peršuna
2 dl  organskog maslinovog ulja
60 g organskog parmezana
60 g organskog oraha
60 g organskih pinjola
soli po ukusu
4 češnja organskog belog luka

Priprema:
Sve sastojke pripremimo i stavimo u multipraktik i izmiksamo dok ne dobemo ujednačenu masu.
Ako smo u mogućnosti, dobro je uvek praviti svež pesto.

Patlidžan i mešano sezonsko povrće na žaru

Patlidžan i mešano sezonsko povrće na žaru

Patlidžan i mešano sezonsko povrće na žaruSastojci:
1 mali organski plavi patlidžan
1 mali organski beli patlidžan
1 srednja organska cukini tikvica
2 srednje patison organske tikvice / žuta + bela /
1 srednji organski celer
3 češnja organskog belog luka
1 mesnata organska crvena paprika
3 kašike organskog maslinovog ulja
3 organska paradajza
1 kašika balzamiko organskog sirćeta
3 kašike iseckanog organskog bosiljka, majorana, origana
so po ukusu

Priprema:
Zagrejte roštilj, pripremite povrće, posolite i provucite kroz maslinovo ulje. Na umerenoj vatri papriku pecite 3 – 4 minuta. Paprika je gotova kada kožica počne da se odvaja.
 Patlidžan, tikvice, celer pecite dok se ne pojave smeđi tragovi od rešetke, otprilike 4 minuta , Plodove okrenite i pecite još oko 3 minuta dok druga strana ne porumeni i omekša.
 Paradajz je dovoljno peći samo sa rasečene strane oko 3 minuta. Posebno na maslinovom ulju propržiti beli luk sa zelenim začinima, toliko da otpuste mirise. Povrće staviti staviti u veću činiju začiniti balsamiko sirćetom i maslinovim uljem sa proprženim začinima.
Uvek možete napraviti neku svoju kombinaciju povrća i začina. Grilovani komorač, šargarepa, luk, različite vrste bundeva, tikvica, krompira imaju predivan ukus…Uživajte u čaroliji!

Plavi patlidžan

Plavi patlidžan

Plavi patlidžanSastojci:
4-5 plava ili bela organska patlidžana
250 g organskog luka
1 kg svežeg organskog paradajza ili organskog pelata
100 g organskih zelenih maslina
50 g organskog kapara
1 ljuta organska papričica
2 stabljike organskog celera
100 ml ulja (mešavina organskog maslinovog i organskog suncokretovog ulja)
3 kašike organskog jabukovog sirćeta
so po ukusu 
1kašika organskog šećera
organski bosiljak (sveži ili sušeni)
1 kašika biozačina

Priprema:
Patlidžane isecite na manje kocke, posolite ih i ostavite neka odstoje najmanje pola sata.
U veliku tavu ili vok stavite deo ulja i naseckani luk, kratko ga propržite i dinstajte. Dodajte iseckani paradajz i nastavite dinstanje dok se umak ne zgusne.
Patlidžane isperite vrućom vodom, ocedite ih i dobro osušite, pa ih propržite u posebnoj tavi na preostalom ulju. Dodajte stabljike celera koje ste iseckali na komadiće i sve zajedno još kratko propržite.
Patlidžane zatim s celerom umešajte u umak od paradajza. Dodajte iseckane masline, oprani i ocieđeni kapar i biozačin. Sve izmešajte i lagano dinstajte još oko 5 minuta. Pospite šećerom, dodajte sirće i sitno naseckanu ljutu papričicu.
Nakon nekoliko minuta ugasite vatru, dodajte sveži bosiljak i jelo pokrijte poklopcem. Poslužite kao predjelo s brusketama.

Krem supa od paštrnaka

Krem supa od paštrnaka

krem supa od paštrnakaSastojci:
4 srednja organska paštrnaka
1 vegetarijanska biokockica za supu
1 veza organskog lista peršuna
1/3 kašičice organske kurkume
1 komadić organskog đumbira
1 dl  organske pavlake
mleveni organski biber

Priprema:
Ostrugati paštrnak, iseckati ga na kockice. U lonac staviti 1 l vode, biokockicu za supu, paštrnak, đumbir ikuvati 15 minuta. Izblendati skuvani paštrnak, dodati kurkumu, biber i prokuvati par minuta. Skinuti sa vatre, pa dodati izmućenu pavlaku i iseckani peršun list. Poslužiti toplo.

Štapići od paštrnaka

Štapići od paštrnaka

Štapići od paštrnakaSastojci:
200 g organskog paštrnaka
 so po ukusu
1 kašičica organske majkine dušice
3 kašike organskog maslinovog ulja

Priprema:
Paštrnak ostrugati, iseći na štapiće / kao pomfrit /, uvaljati u so i maslinovo ulje. Poređati u podmazan pleh ili na pek papir, posuti majkinom dušicom, zaštititi folijom i peći dvadesetak minuta na 180 stepeni. Posle 15 minuta skloniti foliju i paštrnak peći još oko pet minuta da štapići poprime nežno zlatastu boju.

Šopska salata

Šopska salata

Šopska salataSastojci:
500 g svaežeg organskog paradajza
600 g svežih organskih krastavaca
200 g crvenih organskih mesnatih paprika
200 g zelenih svežih organskih  paprika
60 g mladog organskog  luka
1 ljuta organska papričica, ako volimo ljuto
Preliv za salatu:
½ kašičica soli
 organski crni biber po ukusu
70 ml organskog maslinovog ulja
2 kašičice jabukovog organskog sirćeta, može i bez
 150 g organskog feta sira

Priprema:
Paradajz, oljuštene krastavce i paprike očistite od semenki i naseckajte na kocke.
Povrće stavite u dublju činiju, pa dodajte mladi luk naseckan na sitne kockice. Ako volite ljuto, dodajte sitno seckanu ljutu papričicu. Sve dobro izmešajte i dobro ohladite.
Pre serviranja salatu posolite, pobiberite, dodajte ulje, sirće i dobro izmešajte. Ako
ne volite kiselo, izostavite sirće, paradajz će dati sasvim dobar ukus. 
Na kraju dodajte izmrvljeni feta sir.

Salata od paradajza sa rukolom

Salata od paradajza sa rukolom

Salata od paradajza sa rukolomSastojci:
7 jako sitnih crvenih organskih čeri paradajza, ako su veći prepolovite ih
7 jako sitnih organskih žutih čeri paradajza
7 komada organskih paradajza
1 pakovanje organske rukole ili po osećaju
so po ukusu
mlevenog bibera po ukusu
4 kašike organskog maslinovog ulja
1 veza organskog peršun lista
50 gr mocarele

Priprema:
Rukolu , čeri paradajz, paradajz, peršun list dobro operite. Paradajz isecite na režnjeve a čeri ako je krupniji od višnje na polovine. Rukolu ostavite celu ako su listovi manji ili iseckajte sa merom. Sjedinite, posolite, pobiberite po ukusu, dodajte malinovo ulje, peršun, promešajte. Poslužite sa izmrvljenom mocarelom.

Sataraš

Sataraš

SatarašSastojci:
500 g organske crvene mesnate paprike
500 g organskog paradajza
1 glavica većeg organskog  luka
5 kašika organskog  ulja
1 kašičica oraganskog šećera
so
organski biber po ukusu
1 kašika biozačina

Priprema:
Papriku očistite i iseckajte na manje komadiće, a luk na listiće. Oljuštite paradajz i naseckajte ga. Ako imate više vremena, papriku možete ispeći, očistiti od semenki i ljuske, a paradajz jednostavno narendati…
U širokoj tavi, na ugrejanom ulju propržite luk, dodajte šećer, a nešto zatim pripremljenu papriku.
Kad paprika malo omekša, umešajte paradajz i biozačin, pa nastavite  da dinstate sve dok sva tečnost ne ispari.
Sataraš možete poslužiti na više načina: kao toplo predjelo ili obrok s raznim prilozima, ili ukusni namaz na tostu.

Namaz od pečenih paprika

Namaz od pečenih paprika

Namaz od pečenih paprikaSastojci:
1 kg organskih mesnatih crvenih paprika
1 organska ljuta pečena papričica ako volite luto
4 češnja organskog belog luka
1 glavica organskog luka
 biozačin po ukusu
 mleveni organski biber po ukusu
60 gr organskih mlevenih badema
60 gr organskog maslaca ili 30 ml organskog maslinovog ulja
1 organski sveži paradajz

Priprema:
Paprike ispeći i odvojiti od ljuske i semenki. Na zagrejanom maslacu propržiti luk i beli luk, dodati iseckane paprike i upržiti, a zatim dodati samlevene bademe.
 Sve zajedno izblendati. Izrendati paradajz da bi se odvojio od ljuske i dodati ga masi, dobro izmešati, ohladiti i poslužiti.
 Odlično ide uz organski beskvasni hleb. Bogato namažite kriške i pospite ispečenim organskim integralnim susamom i iseckanim organskim listovima peršuna i bosiljka.